Reklama

Reklama

Na cestě - Série 6 (2008) (série)


Na cestě po Ulánbátaru (S06E06)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Ulánbátare
Česko, 2008, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na návštěvu jurtového sídliště, na závody ve cvrnkání kostiček a za posvátnou skálou oděnou do dámských šatů.

Někteří Mongolové říkají, že Ulánbátar je vředem na jinak zdravém těle Mongolska. Podivuhodná směs paneláků a tradičních jurt, mezi kterými stojí sochy Buddhy, Čingischána a Lenina jen podtrhují pitoresknost metropole a zároveň dotvářejí její nezaměnitelný půvab. Obyvatelé Ulánbátaru milují fotografování, o čemž svědčí desítky improvizovaných ateliérů na hlavním náměstí, kde se lidé nechávají zvěčnit v těch nejneuvěřitelnějších pozicích. Větší vzrušení prožívají snad jen během celonárodního svátku zvaného Nádam. Běhají se dostihy, zápasí, střílí lukem na terč, ale také se před zaplněným stadiónem cvrnkají kostičky na cíl. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mongolsko je opravdu zvláštní země, připravte se na největší vnitrozemský stát na světě, kde ale potkáte tak jednoho člověka po 40 kilometrech, tomu se opravdu říká pustina. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani nie 3,5 miliónové Mongolsko má vyše miliónové hlavné mesto, ktoré rozhodne má, čo ponúknuť. Tento film bol spracovaný snáď lepšie a zaujímavejšie než tie o mestách Kyjev, Budapešť, či Almaty, no je to aj kvôli tomu, že Mongolsko zrovna neoplýva bujnou históriou, je to národ ktorého predkovia boli kočovníci a mnohí ešte aj sú. Vidno, že tam robia zaujímavé jedlá, majú tam pozostatky boľševických čias, funguje tam budhizmus, no ľudia sa vedia zabaviť aj na karaoke. Aj keď turizmus tu veľmi neprekvitá, športom tu žijú. Ozajstná pustatina tento štát je, no okolie hlavného mesta nudné nie je, to kobylie mlieko by som chcel tiež skúsiť, no inak ako celok to teda hodnotím pozitívne. ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama