Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (435)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, už druhý díl byl krajně podezřelý úžasnými teoriemi o 11.9.2001 jako dílu Ďáblově, třetí pak v nastolené linii uspokojivě pokračuje a míchá to nejhorší ze Šifry mistra Leonarda a satanských hororů. Zatímco v prvním díle to začínalo jako docela slušná a atmosférická kriminálka, poslední půlhodinu už nešlo sledovat bez mírného pochechtávání. Záhadolog Vašíček se opravdu vyřádil. Škoda, natočené je to slušně. Největší záhadou zůstává, co maj všichni na tom vořechovi. P.S. Alonsanfan: Dík za odkaz. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle to zatím nehodnotím, protože se mi to zdá přinejmenším nesmyslné. Rozjezd byl hodně zdařilý, Strach potvrzuje, že z českých režisérů je jeden z nejlepších. Plus sympatické obsazení, kterému vévodí Dvořák. Pokud bych měl hodnotit, tak by to byly 4, ale jak říkám, po prvním díle, je to bezúčelné. Uvidíme, co se z toho vyklube. Po všech 3 dílech: Takže, zůstaneme u těch 4. První dva díly jsou pouze o hledání vodítek k tomu, aby jste všechno pěkně pochopili ve 3 díle. A tak se mi to líbí. A dokud v Čechách bude natáčet filmy Strach, tak nemám strach o kvalitu české kinematografie... :-) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemné mysteriózní krimi s výbornou hereckou pěticí (Dvořák, Trojan, Voříšková, Dyk, Geislerová) a sekundanty, kteří potěší (Němec, Somr, Zindulka,...) a dobrým námětem z historicky českých odkazů a prostředí. Chybělo tu jen nějaké pořádné napětí a mrazivá atmosféra, ovšem to odpouštím. Velké překvapení. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty ve mně poněkud rozdmýchaly nedůvěru, ať už kvůli tomu nechutně umělému hadovi, „srážce“ s náklaďákem (ať už byla nebo ne, to odpadnutí bylo nepěkně teatrální) nebo těm pánbíčkářům. Ovšem od chvíle, kdy nastoupil na scénu Dvořákův Sumara, chytla Ďáblova lest šťávu a začala mě hodně bavit. A to vlastně téměř po celou dobu všech 3 dílů, a to především díky výbornému castingu/herectví hlavních představitelů (krom Dvořáka také Trojan, Geislerová, Štěpánková atd.), pořádné dávce napětí, všudypřítomnému mysterióznu (které dokonce dalo i zapomenout na fakt, že je mi jinak tahle tématika úplně cizí), stále se rozšiřující sestavě podezřelých (člověk sice tuší konkrétního pachatele docela brzo, ale stále si není zcela jistý, jestli a kdo v tom jede s ním), no a v neposlední řadě občasnému humoru (do něhož jde zahrnout i tu zlomyslnou spztku na samotném konci, která mě upřímně rozesmála). Na druhou stranu, člověk musí přijmout skutečnost, že Ďáblova lest obsahuje i fantasy prvky (což každému nemusí být po chuti) a pak také přimhouřit oči nad některými slabšími místy (kupříkladu nad takovými, kdy jdou vrchní kriminalisté do všeho zásadně sami, bez toho aby si s sebou vzali alespoň 1 „pěšáka“ na krytí). Ve výsledku je to tak na rozmezí 3/4*, ale vzhledem k tomu, že u mě převládají pozitivní dojmy, zvolím vyšší variantu. „Prosím tě, co jsi tím chtěl dokázat?“ – „No když sem slyšel ty blbosti, tak sem se neudržel, no.“ – „Jaký blbosti? Víš jak je Součková známá? Dokonce přednáší i v cizině.“ – „Čím větší volovina, tím větší úspěch.“ ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem notnout chvíli přemýšlel o čtverce, ale nebudu zbytečně měkkej jen kvůli tomu, že je to český film se zajímavou tematikou. Jedná se o regulérní okultistickou kriminálku se moc fajn zápletkou, přičemž první s podtitulem Noc hadů je vynikajícím úvodním dílem, který navnadí neskutečným způsobem. Bohužel danou kvalitu Jiří Strach a především Arnošt Vašíček nejsou schopni udržet, takže v prostřední části Vražedný kód se setkáváme s enormní dávkou scénáristické naivity a lajdácké zkratkovitosti, jež hraničíc s trapnosti sráží tento díl na úroveň podprůměrné televizní břeče. Situaci trochu zachraňuje finále s názvem Brána nebes, ale ani ta zdaleka nedosahuje levelu nastoleného prvním dílem, takže celkově jsem z výsledku docela smutný a hodnotím za tři relikvie, ale abych jen nebečel, tak jako český televizní film můžu tuto nadprůměrně herecky obsazenou minisérku i doporučit. Pozn.: dostupné ke zhlédnutí na webu ČT. 69% Update: Doporučuju ještě lepší volné pokračování Ztracená brána. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Diablova biblia (Codex Gigas) sa v českých zemiach nachádzala v rokoch 1227 až 1648. Pre Švédske kráľovstvo ju ukoristil generál Königsmark. Dnes je vystavovaná v Kráľovskej knižnici v Štokholme. (joske88)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)
  • Vila, kde bydlí a pracuje hypnotizérka Eva Součková (Jana Štěpánková), je Kamenná vila v Pardubicích. (ČSFD)

Reklama

Reklama