Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (435)

paascha 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu zatím není možné hodnověrně ohodnotit, ale pár postřehů už mám. Tradiční herecké obsazení, tedy to nejlepší dostupné, nepředvádí vrcholné výkony, ale kvalita je patrná. Scénář je typicky Vašíčkovský, tedy lehce pomotaná mystika, střihnutá trochou detekvivky. Uvidíme, ale asi to vyleze maximálně na 3. Po druhém dílu už je možné hodnotit, ale ještě počkám, nicméně kvalita je špatná, zápletka překonstruovaná a výkony nevěrohodné. Nejhorší je snad mladý satanský pěvec Dyk a starý mníšek Zindulka. Chroptivá Tereza, zachmuřený Němec i vyhulená Áňa s vizáží špendlíku podávají takové tradiční, průměrné výkony. Suverénně zklamal Trojan, Hádek i Štěpánková Po třetím dílu zase hvězda dolů. Zápletka ztratila poslední špetky soudnosti a převraty v ději byly k nevydržení. Z hodného zlým, ze zlého hodným a zpět, to bylo něco. Odpad nedám jen proto, že...proč vlastně nedám odpad? Po debilním komentu schizofrenního PDcz jsem odpadu zase o kousek blíž, protože mu, žel Bohu, musím dát za pravdu:-( ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První díl je celkem nuda, ale na Trojana s Dvořákem se dá dívat i v nudě. Druhý konečně připravuje napínavé chvíle a potvrzuje mi, že Trojan s Dvořákem u Stracha se mi přece musí líbit. Nemusí. Třetí díl je naprosto debilní a nastavuje laťku pokleslosti hodně hluboko. Scéna, v níž stojí Trojan s křížem před sochami, se jednou určitě objeví v parodii. I když ... něco takového již netřeba parodovat. Škoda, že ďábel neodpráskl kysličníkovou blondýnu Ani Geislerové již začátkem prvního dílu. Na konci druhého mohl odprásknout i komisaře a pseudoznalce, aby se Trojan s Dvořákem nemuseli po zbytek života stydět, že hráli v tom srandovním třetím dílu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemám moc v láske kriminálky, ale toto ma teda chytilo. Svieži vánok v českej kinematografii po všetkých tých Troškovinách, Kameňákoch.... Príbeh je budovaný postupne a veľmi zaujímavo. A čo je hlavné, je živený perfektnou atmosférou na pozadí tajomna a mysticizmu. Niečo, čo mám veľmi rád. Niektoré scénky mi pripomenuli moju milovanú Deviatu bránu. Do poslednej chvíle som nevedel, ako to celé skončí, čo ma udržiavalo v ustavičnom napätí. Trojan zahral ako obyčajne excelentne, počítam, že raz sa pripojí k legendám českej kinematografie, všade kde hrá je zárukou kvality. Určite sa preto oplatí skúsiť aj Ztracenú bránu, ktorá je voľným pokračovaním tohoto skvelého filmu a kde hrá opäť jednu z hlavných úloh I. Trojan. 85/100 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné mysteriózní zimomriavkové dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně (taky Trojan, že jo), s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo. Prostě osmdesátka, i když trochu slabší. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemné mysteriózní krimi s výbornou hereckou pěticí (Dvořák, Trojan, Voříšková, Dyk, Geislerová) a sekundanty, kteří potěší (Němec, Somr, Zindulka,...) a dobrým námětem z historicky českých odkazů a prostředí. Chybělo tu jen nějaké pořádné napětí a mrazivá atmosféra, ovšem to odpouštím. Velké překvapení. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Diablova biblia (Codex Gigas) sa v českých zemiach nachádzala v rokoch 1227 až 1648. Pre Švédske kráľovstvo ju ukoristil generál Königsmark. Dnes je vystavovaná v Kráľovskej knižnici v Štokholme. (joske88)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)

Reklama

Reklama