Reklama

Reklama

Metrum

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1967, 10 min

Obsahy(1)

Z původní zakázky ÚV SČSP, který měl oslavit moskevské metro - režisér Ivan Balaďa v tehdejší produkci studia Československého armádního filmu vytvořil beze slov výmluvně temnou baladu, ukazující po srpnu 1968 bezedný smutek Moskvanů na nekonečných, tam a zpět jezdících schodech; zvuk zde tvoří pravoslavné žalmy. Osmiminutový dokumentární artefakt v době takzvané normalizace zamrzl v trezoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(DČKIII - dok.) Ivan Balaďa tímto osmiminutovým snímkem, točeným pro ÚV SČSP na zakázku, která nakonec nebyla dodržena (opravdu nejde o oslavu moskevského metra), dokázal, že není jenom tvůrce výjimečných trezorových děl, ale že ta mají i spirituální kvality. Sled obrazů, jejichž leitmotivem je cesta (po jezdících schodech nahoru a dolů, metrem...) jakožto vyjádření odlišného pojímání času, podbarvený hudebním doprovodem v podobě pravoslavných žalmů, s pasivními postavami-jednotnou masou, od které se oddělí jedinec, který se v závěru probudí a bude osvícen. Jinak těžká deprese, která skvěle zachycuje a vyjadřuje chaos masy, bezcílnost jejího bloudění a úmornost všeho. Jen na doplnění oficiálního textu distributora a ostatních komentujících dodám, že i přes trezorovost bylo METRUM oceněno na MFFKV a na rozdíl od ÚV SČSP se Armádní film, v rámci kterého projekt vzniknul, za dokument postavil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Chodby, klaustrofobická atmosféra, proudy lidí, lampy, přeplněnost, spěch, strest, „temné“ sochy=to je ruské metro (své dělá i zlověstná hudba). Naštěstí diváka čeká také výjezd do světla a volného prostoru. Působivé a přitom netřeba slov, za mě silné 4*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ponurá kamerová jazda priestormi moskovského metra sníma tisíce tvárí v sprievode ťahavo zadumaných pravoslávnych chorálov. Ťažoba, smútok a pocit života v uzavretej spletitej kobke dopadne na diváka ako nočná mora. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Dav lidí jdoucí do ztichlých chodeb moskevského metra, echo nořící se ze tmy, jako mráz rodící se v zádech. Pravoslavné žalmy a lidé namačkáni v podzemí, jakoby se sešli na zádušní mši pro neznámého mrtvého. Žádný komentář, žádné rozhovory, pouze rozjitřené pocity z fragmentů neurčité lidské masy a konečně světlo na konci tunelu, o kterém člověk neví, zda je osvobozením z dlouhého tápání v temnotách, či koncem veškerého lidského snažení se. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Perfektní! Tímhle Balaďa musel soudruhy těžce namíchnout. Navíc je to velmi pěkně udělaný. Deprese lidí z toho jenom sálají. Místo propagandistkického snímku, točeného na objednávku, vznikl další krátkometrážní trezorový film :D ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čistokrvná depresia v krásnych priestoroch moskovského metra. Takto si súdruhovia svoju zákazku určite nepredstavovali. Inak mi film pripomína modernú sériu ...qatsi, to ľudské mravenisko, zdanlivá bezcieľnosť pohybu a podmanivá hudba. ()

Reklama

Reklama