Reklama

Reklama

Otevření nevykradené hrobky

(TV film)
Česko, 1998, 57 min

Režie:

Jan Boněk

Hrají:

Miroslav Verner

Obsahy(1)

Unikátní objev českých egyptologů, který tehdy upoutal pozornost celého světa, v původním dokumentu České televize.

Českým televizním dokumentaristům se podařilo v únoru 1998, vůbec poprvé v dějinách moderní civilizace pracující s obrazovými médii, zachytit kamerou otvírání nevykradené egyptské hrobky. Poslední takový nález se stal před 57 lety. Hlavní důvod natáčení byl v tom, že nález byl výsledkem dlouholeté práce českých egyptologů vedených profesorem Miroslavem Vernerem a také v tom, že tvůrčí tým, který léta sleduje práci českých egyptologů, dostal nezbytnou důvěru egyptských vládních míst a i českých vědců, kteří by nenechali někoho neznámého sledovat akci, která se od samého počátku hemžila velkými otazníky.

Vlastní otevření sarkofágu bylo připravováno tři roky. V šestadvacet metrů hluboké šachtě, v prachu a bez kyslíku bylo nejprve třeba odsunout 24 tun těžké víko sarkofágu, vydolovat čedičovou rakev, odstranit ztrouchnivělou rakev dřevěnou a nakonec vyzvednout mumii. Obsahovala pozůstatky správce královského paláce a kněze předčitatele Iufaiho z doby kolem 500 let př. Kristem.

Egyptské noviny psaly o nálezu srovnatelném s objevem Tutanchamonova pokladu. Přesto, že bohatství hrobky nebylo srovnatelné s Tutanchamonem, vědecká cena objevu je nevyčíslitelná.

Stejně unikátní cena je i v dokumentárním filmu, který vznikl v České televizi v Tvůrčí skupině Josefa Platze a také za podpory Všeobecné stavební spořitelny a Komerční banky. Autorem a režisérem je Jan Boněk, kameramanem ojedinělého dokumentu Josef Nekvasil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Renie42 

všechny recenze uživatele

Nádherná podívaná pod vedením českých archeologů, jejich práce a vyzvednutí hrobky. Majitel Jufa na svou dobu vykonával pozici, která v Egyptě za 26. dynastie už nebyla tak aktuální. Ale jaké pak mohl mít příjmy, aby si nechal ještě za života postavit hrobku. Některé nápisy nebyly dokončené a archeology čeká ještě dlouhá doba, než můžou odpovědět na otázky, které byly vyřčeny. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama