Reklama

Reklama

Největší pecivál na světě

  • Československo Popolvár najväčší na svete (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Král Blahoslav (B. Križan) stárne a rozhodne se provdat svou jedinou dceru Růžový kvítek (Z. Skopálová) za jednoho z princů krále Levoslava (V. Müller). Ten po obdržení zprávy od svého dávného přítele nezahálí a musí určit, který z jeho synů se stane budoucím králem. Jeden je ovšem horší než druhý – Nejstarší Pravoslav (V. Černý) se nestará o nic jiného než o svůj vzhled. Prostřední princ Branko (G. Kyselica) se zase ze všeho nejlíp umí jen cpát a na nejmladšího Radka (M. Ťapák) král ani nepomyslí, protože je to pecivál a budižkničemu, který nejvíc času tráví se sedláky ve vsi. Levoslav dá svým dvěma starším synům úkol chránit pole, které každou noc rozdupou kouzelné koně. Radko oba bratry obelstí, koně zkrotí a od každého si vezme jeho magickou ohlávku, v nichž spatří obraz krásné princezny Růžový kvítek. Uvidí, jak je čím dál více vábena mocí zakletého obra, krále podsvětí Beberiče, jehož kdysi Blahoslav a Levoslav přemohli a uvěznili ve skalách. Stane se tak, že Růžový kvítek neuposlechne varování svého otce a Beberiče osvobodí. Na oplátku se jí strašlivý obr zmocní. Když nyní zná Radko osud princezny, rozhodne se ji zachránit… (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já nevím proč, ale slovenské pohádky se mi nijako nepozdávajú. Většina z těch, které jsem viděl já se snaží působit výpravně. Tato není výjimka. Hlavní motiv je ale klasický - princezna v nesnázích a tři bratři, kteří ji mohou zachránit. Dva jsou neschopní, nejmladší to zvládne. Nikdo to na něm ale nežádá a nechce. A když už se mu to povede, musí nejprve dokázat, že to byl on. Něco podobného jsme mohli vidět a číst v mnoha pohádkách, ty motivy se opakuji. Z českých je nejznámější O statečném kováři. Už samotná pec na zámku je zvláštní, podivný byl ale i nepřítel stejně jako celý souboj s ním. Naopak šašek měl, jak už to tak v pohádkách bývá, nejvíc rozumu ze všech. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Cením jakž takž sjednocenou scénografii a kostýmy odkazující na nějaké 12. či 13. století. Scénář je ale bohužel úplně na hovno a do půlky filmu se nic neděje. Nezachrání to ani Stračinova hudba. Pohádkovosti v tom zkrátka moc není a neumím si představit reakce tehdejších dětí... jo a hlavní badass Zemetras je teda solidní joke. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto filmové spracovanie známej slovenskej rozprávky na mňa nikdy neurobilo dobrý dojem. Vidí sa mi to akési strohé a chladné. Marek Ťapák sa ako predstaviteľ titulnej, hlavnej mužskej postavy vôbec nehodí. Avšak keď som si všimol, že tento snímok režíroval jeho otec, tak mi bolo hneď jasné ako sa ku tejto úlohe dostal. Rodinkárstvo a protekcia tu vždy fungovali. "Popolvár najväčší na svete" má viacero nedostatkov, ale tým najmarkantnejším je práve obsadenie Mareka Ťapáka do hlavnej úlohy. ** ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zatímco příběh podle klasické šablony - princezna unesená zloduchem, který měl nesrovnalosti už s otcem princezny (kvůli její matce), králův nejlepší přítel, tři princové, měď, stříbro, zlato (proč ne hliník, cín, platina, když jsme u prvků z položky kovy?), král který pochybuje o svém nejmladším, princ - nejmladší syn - pohrdaný chcípák (princ na peci na obrazovce v tom paláci vypadá opravdu divně, už proto, že v královských síních byly spíš krby než pece, moudrý rádce šašek, byl dobrý, zpracování příběh zabíjelo asi tak od páté minuty. Začala bych od toho šaška. Tak ten mi vadil. Šašek nemusí být jen veselý, ledaskde máme šaška spíš vážného až pochmurného (třeba v Devátém srdci), ale tenhle mi byl proti srsti. U princů, kteří se podle pohádkové logiky měli neosvědčit, jsem byla ráda, že aspoň jeden byl vizuálně přijatelný. Připadá mi patologické, jak je soucit princezen neustále vystavován zkouškám předhazováním chovanců Jedličkova ústavu. Navíc, ani pohádkový svět není takhle černobílý, v knihách a původních vyprávěních určitě ne. Hrdinný hrdina filmových pohádek je vždycky urostlý jak jedle, zábavný, vtipný, chytrý, statečný, zbabělec se vyznačuje vizuálem kahaua nosatého a neschopností mluvit. Princezna je krásná, jak mají princezny být. Princezna, která má ráda kameny je mi blízká, gemologie je fascinující obor. Nebyla bych celá, kdybych neřešila, co zajatá v jeskyni jedla a kam chodila na záchod (a jak to, že měla ty závojovité bílé šaty pořád tak čisté, když neměla kabelku, v níž by s sebou nosila láhev Perwolu). Souboj na konci pohádky byl zbytečný a přes detailní záběry do tváře vyděšené princezny se z toho drama vykřesat nepodařilo. O čem pohádka je, jsme viděli, abychom si ten hezký příběh užili, chtělo by to natočit znovu a lépe. Aby mě někdo nepodezíral, že jsem kritická proto, že jsem to viděla se zde vzpomínaným a zřejmě pekelným českým dabingem. Viděla jsem původní znění. Nemluvě o tom, že moje výhrady se vztahují k věcem, které by v pohádce zůstaly, i kdyby postavám místo řeči šly od pusy komiksové bubliny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi môže znova za modré čísla pri slovenskej rozprávke aj český dabing, napríklad predabovanie takého pána Krónera je vždy zločinom proti ľudskosti a v Bruseli by s tým mali niečo robiť. Krásna Skopálová, zlaté vajce, zelené oči Zemetrasa, ukecaný Króner, mohutný hlas Vlada Mullera, to sú kultové momenty mojej mladosti, na ktoré sa nedá zabudnúť. Ja nemám so socialisticko-kapitalistickou "družbou" medzi štúdiom Koliba a štúdiami v Mníchove žiaden problém pri ich spolupráci na rozprávkach z 80tych rokov. Naši českí bratia, pozrite si ich na budúce Vianoce v pôvodnom znení a hodnoťte ich až potom! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Film sa natáčal aj v exteriéroch Eliášoviec, čo je časť obce Nový Život a Dobšinskej ľadovej jaskyni. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se také v Terchové, na Spišském hradě, v Štefanové a Tiesňanech. (M.B)
  • Gustáv Kyselica spomínal na natáčanie rozprávky po 30 rokoch: "Režisér Martin Ťapák ma obsadil do filmu Popolvár najväčší na svete ako jedného z troch kráľovských princov, a to Branislava – Slaninu. Pre túto rolu som musel vedieť jazdiť na koni, ale aj pribrať 8 kíl, ktorých som sa doteraz nezbavil." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama