Reklama

Reklama

Svátek pečených brambor

  • Sovětský svaz Prazdnik pečjonoj kartoški (více)

Netradiční kombinace válečného a rodinného filmu vypráví o dívce, která je okolnostmi nucena postarat se o dítě, jehož otec spáchal sebevraždu. Vzápětí se ujme dalšího dítěte, které nemá rodiče. Během krátké doby se její rodina rozroste o další děti, ať se již jedná o válečné sirotky ze sousedství, opuštěné potomky cizinců, nebo děti partyzánů, kteří nemohou mít děti u sebe. Po její smrti se v rodině dodržoval zvyk, že vždy v den jejích narozenin se rodina sešla k hostině, kde se podávaly pečené brambory.
Film je inspirovaný skutečným životem Alexandry Avramovny Děrevské, která vychovala 48 dětí různých národností. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, spousta roztomilých dětí, několik opravdu dojemných scén. Začátek je trochu nepřehledný a i přes krátkou stopáž film malinko trpí zdlouhavostí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že tohle dostali na Barrandově befelem. Taky jsem si to osobně nazval baladou. Jenomže věk té Alexandrovny královny matky mě trochu mátl, neměla ve filmu stárnout? Nebo jsem blbě pochopil, že jsme s ní prošli revolucí ruskou (bělogvardějci a rudí) a druhou světovou. Takže stárnout by měly i děti. Vleče se to děsně, a nic se dohromady neděje. Balada je u mě metaforou pro blbost, ale pssst, neříkejte to soudruhům. ()

Reklama

Reklama