Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra o láskách mladého Bedřicha Smetany... Životopisná televizní hra zachycuje období, kdy mladý Bedřich Smetana (I. Klečka) přestupuje na gymnázium do Plzně a jeho školní prospěch se díky strýci, Františku Smetanovi (P. Kostka), přece jenom zlepší. Ale zanedlouho i tady Bedřicha odvádí od studia koncertování v plzeňských domácnostech a úspěchy u plzeňských dívek. Teprve jeho opravdová láska k nadané pianistce Kateřině Kolářové (M. Reifová), která se posléze stává jeho ženou, urychlí proměnu lehkomyslného a přelétavého mladíka v odpovědného člověka a umělce… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Lidství a nadčasovost  Bedřicha Smetany slity v klasický text Františka Kožíka vydaly sladký, přezralý plod. I tak vypadaly první tápavé krůčky moderního českého národa. Herecké výkony prakticky všech včetně tehdy mladých tuto kvalitu jen utvrdily. Dnes si podobnou věc umím představit jen stěží. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mládí a lásky našeho Fritzka. Smetanovo zaujetí pro krásnou hudbu i krásné ženy je záležitost nadmíru půvabná a na budoucího slavného skladatele pohlíží očima lidské přirozenosti a svěžesti. Škoda jen, že představitelky Smetanova dívčího harému hrají s afektem sobě vlastním (Jandová, Reifová); v kontrastu téhož potom vynikají spíše vedlejší postavy v obsazení zkušených hereckých mistrů (Kostka, Haničinec, Brousek, Sklenčka). ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mladý "Fritzek" Smetana byl tedy pěkně nezbedný student. Byl lehkomyslný, studiu moc nedal, na svůj studentský byt chodil pozdě večer, za to hezkými slečnám se nechal obletovat, jen co je pravda. Na jeho polky a další drobné skladby se mladé dívky chytaly, jak mouchy na lep. Že si  z těch mnohých  Smetana nakonec zamiloval Kateřinu Kolářovou, je historický fakt. Že by její představitelka (Magda Reifffová) působila oproti jiným zde hrajícím mladým herečkám nějak výjimečně, se ale říct moc nedá. Mé celkové hodnocení tohoto televizního snímku budiž též průměrné. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Jako většina životopisných filmů - víceméně nuda. Příběh popisuje výseč Smetanova mládí, kdy na tehdejší dobu vynikal svou prostopášností a bohémstvím, aby se pak zakoukal do té největší protivy. Naštěstí bez většího vlivu na jeho další činnost. Neznámý Klečka se role zhostil dobře. Kostka ve vedlejší roli vynikající. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Slavný klasik obživl, sestoupil ze svého piedestalu mezi nás a stal se z něj na 74 minut rozmařilý mladíček. Dozvídáme se tak s překvapením, že to byl člověk z masa a kostí a k tomu celkem slušný sukničkář. Jeho láska k hudbě a k ženám byla hnacím motorem jeho tvůrčích snah a je nasnadě, že v místě, kde nebylo žen, pobyl Bedřich nejvýše den. Na každého chlípníka se ale voda uvaří, a tak i na Fricka spadla klec a narazil na tu, která se z něj nepodělala, když jí napsal první skladbu. A nejen, že neomdlela štěstím, ale řekla mu ještě, že to nestojí za nic. Takové ženy prostě zaujmou. Takové jsou kořením života...75% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama