Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z malého českého městečka, zarámovaný válečným rokem 1916, je obestřen tajemstvím nadpřirozených sil. Přesto - jak se ukáže - je záhadná smrt stárnoucí ženy dílem člověka hnaného chorobnou touhou po majetku, jež se nezastaví ani před vraždou. Scénář na motivy tří povídek našeho předního českého spisovatele Jaroslava Havlíčka napsal Václav Šašek, významný filmový a televizní scenárista a dramaturg, který se v těchto dnech (14. 10.) dožívá významného životního jubilea. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Šašek přidal hlavní postavě na lidskosti a je to jen dobře, díky skvěle napsanému scénáři jsou motivy Karla velmi srozumitelné. Jediný, kdo je nepochopil, nebo inscenaci neviděl, je zástupce distributora (Česká televize), ve své prostotě se snaží diváky balamutit Karlovými mamonářskými touhami. Nevážení distributoři, když již chcete k něčemu spáchat synopsi, tak se na to alespoň podívejte! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ona to detektivka ani není, je brzy celkem jasné,kdo že je pachatelemm, je to spíše psychologický příběh o zlu, a to nejen o tom, které páše hlavní hrdina. Ale to zpracování je na TV film hodně dobré, půspobivá atmosféra a nadprůměrné herecké výkony. Ano, vede Jiří Schwarz, jehož cynik je mrazivý, ale moc se mi líbil i Pavel Pípal v roci vyšetřujícího. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na střední škole, v literatuře, v podmnožině předmětu český jazyk, jsme Havlíčka nebrali. Buď nebyl moc český nebo nebyl moc literatura. A i když ho škola zavrhla či neobjevila, objevil ho film. A nejsou to jen "Petrolejové lampy", které patří k tomu nejlepšímu v českém filmu, a není to jen Petr Čepek, kdo vytvořil brilantní havlíčkovské postavy (to k diskusi o Jiřím Schwarzovi). Takže český je dost, a školní literatura ať se jde vycpat!... Jaroslav Havlíček jako jednoroční dobrovolník vstoupil do I. světová války ve svých 19 letech a na frontě strávil téměř 5 let. Věděl tedy dobře, o co se jedná, a také to, že je třeba se jí vyhnout za každou cenu. A tato myšlenka (dnes bychom řekli komplexní a integrovaná) se proplétá celým příběhem, celým postojem hlavního hrdiny, který je tu také hrdinou jediným. Jeho přirozené hejskovský, cynismus a oportunismus jsou neustálé konfrotovány se strachem z kulky, plynu, fyzické likvidace. Aby se uchránil od trýznivé smrti v zákopech (alespoň, jak se domnívá), vzdává se někdejší svobody (náslilí, smilnění, hýření) a dožívá svoje dny, jak Bob Dylan říká, "like Buddha in a ten-foot cell". ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Ona je to v podstatě ptákovina, u který je téměř od začátku jasný, kdo a proč vraždil. Ale obsazení je výborný, Schwarz s tím svým pohledem je démonickej, atmosféru to má taky dobrou a stopáž snesitelnou. Lepší průměr. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ano, snad by to mohlo být dobré, jenže ne pod taktovkou Anny Procházkové- ta bába nikdy nic extra nenatočila! Už jen role Jiřího Schwarze dokazuje, že nemá cit. Sice jsem vydržel do konce, ale nevím o čem to bylo. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Velke prekvapeni na tv tvorbu. Zajimavej, poutavej, psychologickej, mystickej film, tvarici se jako detektivka vysetrujici ukradeny majetek, ale ono je to asi vsechno trosku jinak. Schwarz je v hlavni roli dobrej, ostatni nezaostavaji. ()

Chamyl 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se to nevyvíjí špatně, ale na konci je to trochu vykonstruované a především neuvěřitelné. Samolibý Jiří Schwarz hraje svou postavu přesvědčivě a i řada dalších herců se svých rolí chopila dobře. Příjemná inscenace na nedělní odpoledne. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Právě od dob této televizní inscenace jsem si Jiřího Schwarze oblíbil. Zápornou postavu hraje perfektně a na jednu stranu se mu vůbec nedivím, že nechce jít bránit prohnilé mocnářství. Když na večírku slyšel, co dokáže kulomet a viděl zmasakrovaného manžela své přítelkyně, lze ho pochopit. Příběh má grády a někdy me trochu mrzí, že takové věci už jsou jenom v archívu. Taková kvalita se už dnes nevidí. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

tak mně přijde Jiří Schwarz zoufalý a špatný, takže mi to celý příběh shazuje, pan Sklenčka je velmi dobrý, ale nezachrání to. Nicméně atmosféra je správně ujetá a docela Havlíčkovská, bych řekl. Nicméně mne to moc nezaujalo. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Moc povedené mi to nepřipadá. Příběh i pointa by nebyla špatná, ale natočené tak nějak divně. Sklenčka, Schwarz, Beneš (v miniroličce) se snažili, Pípal ve své klasické póze - tomu jsem fandil, ale rukopis režisérky mi k srdci nepřirostl. ()

Reklama

Reklama