Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

johny89 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na filmu líbilo zdařilé zpracování života v tehdejší době. Ať už život horolezců (mimochodem tito herci na mě udělali velmi dobrý dojem) a členů vojenské jednotky v Německu nebo příšerná povrchnost novináře Araua. Příběh je od poloviny navíc zasazený do krásného kraje Jungfrau ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jsem tam nedávno byl, tak jsem poznával všechny možné detaily z těchto míst, což člověku docela zpříjemní film. Celkem mě překvapilo, že v době kdy se odehráva film (1936), zde byla železnice na Jungfraujoch. Na wikipedii jsem se pak došetl, že tato železnice už byla stavěna před 1. světovou válkou. Jediné, co mě mrzelo bylo to, že jsem si zde na csfd přečetl v zajímavostech jak to dopadne, takže jsem byl trochu připraven o nějaké překvapení. Na můj vkus je možná tento film až příliš dlouhý. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

V rámci filmů s horolezeckou tématikou patří Nordwand mezi špičku. Jak už to tak bývá "nehorolezecká" část je slabší, ale samotný výstup a především pak sestupové finále to plně vynahradí. Psychologicky docela drsná a tísnivá podívaná. Škoda, že nebyly více propracovány charaktery postav, ale zobrazit dobu, kdy se Německá říše chystala ovládnout svět a vše co do něj patří, se povedlo. Respekt před tím, s jakým vybavením se tehdy dobývaly vrcholy... Suma sumárum velmi příjemné překvapení z německé produkce. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Úžasné horolezecké scény okořeněné skvělou dobovou výpravou! A kupodivu není Nordwand ani příliš zpolitizovaný, tzn. zahnojený nějakou kýčovitě antinazistickou propagandou, jak jsem se zprvu obával (a ze dvou zúčastněných Rakušanů udělala dokonce šovinistická německá režie naprosto regulérní retardy... což se dá ovšem pochopit, protože Rakušani jsou jen nedokvašení, tj. podřadní Němci). ALE: Ale bohužel jsem si před zhlédnutím filmu vygúglil 'jak to tenkrát skutečně bylo'. Bohužel proto, že mě tudíž nesmírně nakrknul ba přímo nasral jeho závěr s neohroženou, zamilovanou a hlavně úplně fiktivní dívkou. Myslím, že ani hollywoodská scénáristická sebranka by příběh 'podle skutečné události' nedokázala "vylepšit" (= vymrvit) o mnoho víc, než se to tímhle ekelhaft způsobem podařilo německým scénáristickým schweinehundům. A navíc Toniho poslední slova nebyla "je mi zima", ale "už nemůžu". A to jsem chtěl dát původně pět, scheisse! / Před zhlédnutím Nordwandu (nebo po) důrazně doporučuju vidět i tenhle hraný dokument, který je realitě blíž: http://www.csfd.cz/film/239220-vzyvajici-ticho/komentare/ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí hor a horolezců jsou velmi lákavé a když se zakládají na skutečných událostech, tak ještě k tomu hodně působivé. Nordwand je snímek, který má vynikající atmosféru doby 30. let, dobrou hudbu a díky dobrému zpracování a ke konci i napínavému a silnému příběhu se jedná o film, kterému nemám problém dát 5*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)
  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)

Reklama

Reklama