Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

Karush 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane úžasný a strhujúci film, ale prvá polovica filmu tam nejak vôbec nepasovala. Bola nevýrazná a nemala čím zaujať, a tak druhá časť z toho dôvodu ma nechala takmer úplne chladnou, a pritom bola až nad očakávania veľmi dobre spracovaná a pôsobivá. Ako celok mi to pripadalo, že to trvá celú večnosť asi aj, preto tento film stratil čaro. Podobný film:Pád do ticha. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Horolezectvu nerozumiem a dosiahnuté výkony neobdivujem, lebo na druhej miske váh býva obvykle veľmi veľa. A pri výstupe pred 80 rokmi omnoho viac, ako v súčasnosti. Je nepredstaviteľné aké vybavenie mali vtedy horolezci. S takým by dnes nešli ani na Říp. Vo filme boli niektoré pasáže a niektoré epizódy nadbytočné, takže sa na druhej strane muselo skracovať.  Tie disproporcie išli na úkor celkového vyznenia filmu, ktorému ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Něco z historie +++ EIGER (3970 m. n. m.), nejvýchodnější vrchol masivu Jungfrau ve Švýcarských Alpách. Severní stěna (1800m převýšení) je jednou z největších evropských stěn a také jedna z nejobtížnějších a nejnebezpečnějších (padající kamení, led, špatné počasí, hodně obětí => Mordwand). První výstup na Nordwand uskutečnili Max Sedlmayr a Karl Mehringer v roce 1935, ale hora si vybrala první oběti. Stěna byla zdolána až v roce 1938 rakousko-německými horolezci (Heckmair, Vörg, Harrer, Kasparek). Horu Eiger zdolali jako první Švýcaři Almer a Bohren a Ir Barrington 11. srpna 1958. +++ Film popisuje přípravy a výstup na Eiger v podání Andreas Hinterstoisser a Toni Kurz v červenci 1936. Už od začátku mě film pohltil svojí atmosférou 30. let a krásnou a drsnou přírodou. Při sledování mě mrazilo zimou, protože si nedokážu představit takové ledové podmínky. Neamerický styl je prostě více reálnější a v tomto případě až tak, že zamrazí. Super herecké výkony, vynikající masky (hlavně omrzlé obličeje vypadali až hrůzostrašně). Film nemá hluché místo a do půlky jsem uvažoval o 5*, ale ta druhá už neměla takový spád (to ale neznamená, že byla horší). Nakonec dám 4*, které ale představují 89%. Nejlepší horolezecké drama, lepší jako K2, které jen dokazuje, že evropská tvorba je na vysoké úrovni. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Paradni horolezecky film natocen vpravde autenticky..Kdyz clovek uvazi ze dneska lidi jezdi v gore-texu v tramvaji tim vetsi obdiv musi dat temhle ,prukopnikum,Dlouho mi nebyla takova kosa v lete.Vyprava je dle me supr(doted uvazuju jak se to podarilo asi za levny peniz takhle skvele natocit)Hodne mi to pripomina http://www.csfd.cz/film/197197-horska-hlidka-kekexili/ kdy usili a nadseni pro vec prekona silu cloveka ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)
  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)
  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama