Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Domácí vychovatelka Olga, mladičká a citlivá dívka, přichází do zchudlé šlechtické rodiny plná ideálů a odhodlání milovat děti, které jí budou svěřeny. Osamělá mezi lidmi prožívá pocit člověka, který nepatří nikam. Ani mezi povýšené panstvo, ani mezi služebnictvo. Zažívá mnoho situací, které ji zraňují a ponižují, ale současně jí dávají i poučení pro budoucí život. Scénář Věry a Václava Šaškových vznikl podle stejnojmenné povídky Karla Čapka, jemné analýzy lidských pocitů a vztahů, s důrazem na potřebu důstojnosti a vnitřní svobody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

claudel 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočeno, velmi kvalitně vystižená tíživá a dusná atmosféra zámku a jeho obyvatel potvrzující staré dobré přísloví, že není všechno zlato, co se třpytí. Dnes jsem měl den se svojí nejoblíbenější herečkou Klárou Issovou. Po letošním propadáku Zoufalé ženy dělají zoufalé věci jsem si spravil chuť s tímto starším televizním počinem. Intenzívně jsem prožíval, jak té nevinné Olze-Kláře na zámku téměř všichni pořád ubližují. Věrohodný výkon podala také Nikol Štíbrová, takové zlé a namyšlené princátko by potřebovalo pořadně seřezat. Celkově příjemný zážitek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Televizní film starý 18 let, na kterém je hrozně znát televizní levnost. A jelikož jsou z podobné doby filmy, na kterých stáří není znát ani dnes, předpokládám, že Na zámku není úplně filmem, který by se v televizi měl nějak opakovat častěji z důvodu úspěšnosti. Jediný plus je nápad zfilmování povídky od Karla Čapka a určitá profesionalita Jirky Stracha, který se v té době stále ještě rozjížděl. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy Klára Issová a Lucka Vondráčková byly nejenom krásné ženy, ale měly i talent a uměly zahrát přirozeným výrazem. Na celé inscenaci jsou tím nejlepším a v každém záběru je na ně krásné pokoukání. Hlavně na nádherné oči Kláry nebo na jejich společnou koupel. Jinak se jedná spíše o průměrný příběh o mladé vychovatelce, která přichází pracovat na zámek a musí snášet povýšenost panstva a ponižující situace. ()

Ivulla 

všechny recenze uživatele

Povídka oblíbeného spisovatele, zrežírovaná oblíbeným režisérem a výborně zahraná oblíbenými herci. Přesvědčivě předává emoce a těžko sdělitelné a nelogické prožitky hlavní hrdinky. Podbarvená příjemnou hudbou a krásnými obrazy přírody a interiéru zámku mi tato inscenace zprostředkovala to, co hledám v umění a ve filmu málokdy nalézám. Potěšení pro citlivé duše. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Původní povídka Karla Čapka, podle které vznikl film, je nelehká na zfilmování. Je hodně pocitová, emocionální a svým plynutím spíše lyrická. Udělat podle ní kompaktní snímek, celistvě vyprávěný a přitom zůstat věren předloze, že to nejpodstatnější jsou emoce a pocity hlavní hrdinky, nebylo jednoduché, ale kdo umí, umí a pan Jiří Strach opět dokázal, že režírovat umí hodně dobře. Skvělá Klára Issová v roli Olgy, potěší i malinkatá role Jany Hlaváčové coby starší Olgy, jejíž postava je ale ryze filmová, v původní povídce není vypravěčem Olga, ale vševědoucí vypravěč. 80% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčeno v interiérech i exteriérech zámku Krásný Dvůr. (HonzaBez)

Reklama

Reklama