Reklama

Reklama

Když se v roce 1966 na obrazovkách televize objevila dramatizace románu J. Londona Cesta řeky k moři, mimořádně diváky zaujala vedle myšlenkové hloubky především hereckými výkony v čele s R. Brzobohatým a jeho mužným projevem v hlavní autobiografické roli Martina Edena. Snímek zachycuje dobrodružný i milostný život spisovatele, který se dostal nahoru díky svému talentu a nesmírné píli, ale stejně tak došel k poznání, že pro tzv. vyšší společnost jsou společenský status a peníze důležitější než životní pravda… V retrospektivním ději se bývalý námořník Martin Eden (R. Brzobohatý) ocitá na pokraji svých sil, když z lásky k vzdělané a kultivované, ale měšťanské Ruth (B. Bohdanová) chtěl vyniknout jako spisovatel. Po řadě neúspěchů, živoření v bídě a v těžkých podmínkách, kdy ztrácí lásku, po které toužil a propadá alkoholu, získává nečekaně popularitu, slávu i majetek. Po té, co se v nové situaci k němu chce vrátit milovaná dívka i pokrytecká společnost, on už o ně nestojí. Ztrácí v tomto zápase víru v sebe sama i v život… (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Radek Brzobohatý je v roli Martina Edena jako ryba ve vodě, moc se mi líbil, jeho herecká kreace je obdivuhodná a strhující.. Potěšila mě Dana Medřická jako Maria Silva, dobrosrdečná, starostlivá, ochotná pomoci.. Ostatně všichni do jednoho byli skvělí a příjemní, Otto Šimánek jako kamarád z prádelny, Jiřina Jirásková coby hodná a trpělivá sestra, Radovan Lukavský básníkem s trpkými životními zkušenostmi a soužený nemocí.. Příběh mladého námořníka, který se zamiluje do bohaté a vzdělané dívky a v touze se jí přiblížit začne číst, studovat, psát, je zpracován formou, kterou bezvýhradně přijímám.. Nádherná záležitost o všem podstatném.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tomuto filmu vytknúť skoro nič, boli tam autentické výkony výborných hercov, snaha o priblíženie sa špinavému americkému prostrediu, pútavé masky a kostýmy a silný príbeh. Problémom pre mňa bolo, že ma to citovo nezaujalo, takíto rozorvaní hrdinovia nie sú pre mňa, aj keď tu autobiografiu bolo cítiť. Takže lepšie tri hviezdy. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klasika Jacka Londona v televizní inscenaci, které se po režijní stránce ujal Ludvík Ráža a obsadil skvělé herce do hlavních rolí. Radoslav Brzobohatý předvedl obdivuhodný výkon, podobně jako Radovan Lukavský, Dana Medřická, Jiřina Jirásková či Josef Bek nebo Josef Větrovec. Laciněji vypadající prostředí a zpracování je vykompenzováno právě uměním zmíněných herců, ale rovněž silným příběhem, jenž krásně staví zrcadlo americkému snu, pokřivenosti lidských charakterů, chudobě i úspěchu a problému najít své místo v životě. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Je těžké být jiný. Je to těžké v každé době a málokdo to ustojí. Všichni chceme být součástí něčeho velikého a býváme pak zklamáni, že právě ona vysmívaná odlišnost z nás dělá podvědomé outsidery. Londonův román je nejen velkolepým příběhem o lidské touze, o nezlomné cestě za vytyčeným cílem, ale také sžíravou kritikou nabubřelé, povrchní maloměštácké společnosti, obdivuhodně vyspělou a ucelenou psychologickou studií, ovlivněnou evolucionismem a myšlenkami britského filozofa a sociologa Herberta Spencera. Televizní inscenace pod zkušeným režijním vedením Ludvíka Ráži prozrazuje, v jakých technických a uměleckých mantinelech vznikala dnes už špičková díla a je až téměř s podivem, jak nadčasovými se tyto archivní relikty vlastně zdají, také zásluhou plejády vynikajících hereckých osobností, od Brzobohatého, Lukavského, Vášové, Bohdanové, Bohdalové, až po nezapomenutelnou Danu Medřickou. Přestože závěr zůstává vrcholnou transkripcí nezhojitelné skepse, je v něm cosi spasitelského, snad díky hlubokému pochopení pro ty malé, zoufalé lidské bytosti a nadhledu, který zanechává v duši spíše pocit smíření nežli zášť k nesmyslnému žití. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Bejt vandrák. Bejt aspoň jednou v životě vandrák, třeba o hladu, ale svobodnej a volnej..." Film veliký nejen víc než dvouhodinovou stopáží, hereckým koncertem všech představitelů, ale i svým obsahem a myšlenkou. Příběh Martina Edena z autobiografického románu slavného Jacka Londona (Bílý tesák, Volání divočiny) představuje vlastně výborné existenciální drama o cestě člověka z ničeho vysoko nahoru a zpět, o proměnách mezilidských vztahů pod vlivem majetku a o pravém smyslu života. ,,Proč jste za mnou přišli?" / ,,Aby jsme spolu hledali a našli pravdu..." Úchvatné. Dle obsahu myslím, že by mi nevadilo podívat se ani na tu italskou seriálovou verzi, kdyby jí náhodou vysílali, ale v podání našich herců je to velký filmový zážitek. Radek Brzobohatý tady sehrál jednu ze svých nejlepších filmových rolí a na postavu zatrpklého básnika v podání Radovana Lukavského a jeho nadčasové výroky o umění z tohohle filmu asi tak skoro nezapomenu. (,,Víš, co je to umění? Velká kupa svinstva, intrik, zoufalství, marných zápasů, bezesných nocí, nadějí a proher! Lží a podvodů, zničeného zdraví a nervů obnažených až na dřeň...") Z temných příbytků pro tuláky, lodní kajuty i námořnické hospody s jazzovou hudbou číší jedinečná atmosféra i v té skromné výpravě, už jen ten dlouhý úvodní monolog hlavního hrdiny silně upoutává pozornost a nenechává diváka pokojným. Silné... 90% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Báseň, která zazní ve filmu a učarovala Martinovi Edenovi (Radoslav Brzobohatý), je od anglického básníka Algernona Charlese Swinburna. Její název je „The Garden of Proserpine“. Jeho poezie nikdy nebyla přeložena do češtiny. (sator)

Reklama

Reklama