Reklama

Reklama

Stalo se krátce předtím

  • Švýcarsko Kurz davor ist es passiert (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Inscenovaný švýcarský dokument o zotročování žen, který získal zvláštní uznání na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2007.

Co spojuje celníka, číšníka v nevěstinci, ženu v domácnosti, diplomata a taxikáře? Jsou to role ve filmu z roku 2006, v němž se pokoušejí zprostředkovat různé podoby nezákonného obchodování se ženami. Protagonisté, každý ve svém přirozeném prostředí, vyprávějí o moderním otroctví, o vykořisťování a únosech. Východiskem jejich zpovědí byly rozhovory s postiženými ženami, ale režisérka Anja Salomonowitz rezignovala na přímou dokumentaci a zvolila jejich stylizovanou prezentaci cizími lidmi, která originálně proměňuje strategii dokumentárního filmu. Ve dnech 24. až 29. října proběhne 12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě 2008. Při této příležitosti Česká televize odvysílá některé oceněné filmy z loňského ročníku Film Stalo se krátce předtím získal mnoho mezinárodních ocenění a také Zvláštní uznání v rámci sekce středo a východoevropských filmů na MFDF Jihlava 07. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Intelektuál-ní-ská (hm?...) exhibice, genderové poselství či spíše (ne příliš povedená) filmová esej na >závažné< téma, nepochybně silné obsahem, leč ke škodě věci zbytečně oslabené nezáživně podivnou a (d.m.s.n.) nešťastně zvolenou formou... Ano, přiznávám - je to můj problém - ale tenhle film (proč se sakryš >kdeco< stále schovává za žánr dokumentární?), i když jsem ho se zájmem zhlédl, mě prostě příliš neoslovil... :-/ - - - P.S. Jedna hvězdička z těch tří udělených je tedy navíc jen za tu docela zajímavou a poutavou, emocemi nabitou hudbu! - - - - - (Poprvé viděno 15.10.2008 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 16.10.2008) ()

Marze

všechny recenze uživatele

Umělecká konfrontace s celosvětovým fenoménem nezákonného obchodování se ženami. Anja Salomonowitz zvolila nezvyklý přístup k tomuto tématu: její film vychází ze skutečných výpovědí žen, které se staly předmětem nezákonného obchodování, jež byly režisérkou zpětně zapracovány do scénáře dokumentu. Tyto příběhy jsou znovu vyprávěny lidmi, kteří jsou přímo spojeny s natáčenými událostmi a místy: celníci, obyvatel vesnice, barman v nevěstinci, diplomatka a taxikář. Film o falešných slibech, zneužívání a zklamání ()

Reklama

kedluben 

všechny recenze uživatele

ale jasně že je to stylizovaný a trochu umělý. to nebyl dokument, kterej by nám měl ukázat jak to sakra s těma holkama teda vopravdu chodí. tady šlo o něco trochu jinýho. já nevím - byla to jakási zpověď? tak teda jako trochu jinak, ne tak napřímo. asi jako detektivka a poezie... taky mezi tim je teda možná asi trochu malinko rozdíl. prostě podle mýho ty lidi který to vypravovali tak nám měli teda jako vlastně ukázat, že se to týká nás všech. ale podle mýho. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Spíše než o dokument se jedná o jakousi výpověď o strastech a radostech několika žen v různých životních úlohách, či zasměstnáních. Postrádal jsem nějaké hlubší poselství, nebo mi uniklo jedinečné sdělení filmu, opravdu nevím. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama