Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Šplhající muž (E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slečna Presburyová požádá o pomoc Sherlocka Holmese, protože je přesvědčena, že jí někdo v noci přes okno sledoval. Její otec profesor Presbury jí nevěří, stejně jako její snoubenec Jack Bennett, který pracuje jako zapisovatel jejího otce. I přesto ale Jack na její žádost Holmese navštíví a poví mu, co se stalo. Holmesovi je jasné, že když se její pokoj nachází ve druhém patře domu, bylo by i pro zkušeného zloděje náročné se dostat k jejímu oknu, a tak je na místě, jestli nešlo o pouhý sen. Holmes si však všimne, že stoupající břečťan na domě je polámaný, a tak verzi se snem vyloučí. Díky podivnému chování Presburyho psa ale získá další vodítko… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídka, podle které byl tento díl natočen mě vůbec nebavila a přišla mi hodně absurdní. To se samozřejmě odráží i na její adaptaci, i když ta mě docela bavila. No a co bezpodmínečně chci je tak soška opice, která kouří vodní dýmku, co se objevila při závěrečných titulcích :-) Jinak z pana Dvoraka se zde stává Dorak a tím úplně mizí odkaz na České země, který se v předloze objevil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná epizóda, ktorá osciluje medzi hororom až komédiou, niekedy oba žánre dokonca spája v jednej scéne, viď začiatok finále a zábery na strom. Keď sú niektoré prípady predvídateľné, tak tu ma vyústenie vôbec nenapadlo a poviedku som čítal už veľmi dávno. Má to hutnú a temnú atmosféru, staré sídlo je v tomto smere dostatočne vyťažené, mohlo byť samozrejme aj viac, to by ale muselo ísť o adaptáciu filmovú. ()

Reklama

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, ale tahle řada se s každým dílem stupňuje a zlepšuje. Tady je naprosto přesně vidět, jak se na první pohled naprosto zjevný a jasný závěr změní v něco "neuvěřitelného". Brett pomalu stárne, ale je opět fantastický, suchý a sherlockovský humor je tu v plné síle a děj je od začátku do konce poutavý, včetně krásné výpravy. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak já nestačím zírat, co tvůrci téhle série dokážou. Předloha k této epizodě mě absolutně nebavila a podle mě je asi nejslabší ze všech, až je mi toho Sherlocka líto. Ale tahle adaptace, to je úplně jiný kafe. Ta epizoda mě dostala naprosto ve všem, je to úplný opak povídky. Atmosféra je hodně hustá a čím víc se dál blíží ke konci tím víc graduje a stoupá napětí. Finále bylo špičkově natočené a parádně děsivé. Je tu i dost vtipných vložek, hlavně u úplně poslední scény jsem se dost rozchechtal... Ale to je něco absolutně výborného, tenhle díl z paměti jen tak nevypustím. 100%, absolutně zasloužených. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možný SPOILER: S tímto dílem jsem měla vždy trochu problém, protože na rozdíl od jiných, realisticky působících dílů je tento obsahově tak trochu nesmysl, neboť soudím, že kdyby si člověk aplikoval do žíly sérum tohoto druhu, s největší pravděpodobností by to vzápětí odnesl anafylaktickým šokem. A pokud by ho nezabil ten, pak embolie či alespoň diseminovaná intravaskulární koagulopatie už ano. Ovšem Doyle se rozhodl pro povídku ve stylu R. L. Stevensona, nadto i s jistým morálním apelem, a ač bych osobně tento díl klidně oželela, nutno říci, že se s ním filmaři poprali více než dobře, dokonce natolik, že je tato adaptace možná lepší než povídka samotná. Větší počet rozdílů oproti textu, zejména co do postupu odhalování záhady, byl tak rozhodně ve prospěch napínavosti snímku, přičemž celý příběh zůstal zachován. Absence spojení s Čechami mi vůbec nevadí, spíše naopak (Zase bychom figurovali jako nějaká pochybná země, kde se na černo kšeftuje s kdoví čím. Dost na tom, že nám Doyle ve Skandálu v Čechách opatřil tak nemožného krále.). Atmosféra je výborná, herecké výkony taktéž. Dedukce v zoo je roztomilá stejně jako Presburyho odstřiženost od normálního světa: Ač tento případ řeší Holmes na sklonku své kariéry, pan profesor asi jako jediný široko daleko přesto netuší, s kým má tu čest. Měla-li bych hodnotit celkově i co do obsahu, musela bych hodnocení ve srovnání s jinými díly snížit. Budu-li však hodnotit pouze úspěšnost převedení literární předlohy na plátno, zaslouží si tento film opět plný počet hvězd. ,, 221B Baker Street. Hardly an address to inspire confidence.“ ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama