Reklama

Reklama

Pákistánský chlapec v Indii

(festivalový název)
  • Česko Pákistánec Ramchand (festivalový název) (více)
Pákistán, 2008, 103 min

Obsahy(1)

Příběh začíná v roce 2002, kdy Indie a Pákistán rozmístily na společné hranici statisíce vojáků po útoku na parlament v Dillí (prosinec 2001) a dalších nepokojích. Ramchand, jeho matka Champa a otec Shankar patří k nejnižší kastě nedotknutelných. Ač hinduisté, žijí na území Pákistánu v blízkosti hranice s Indií. Osmiletý Ramchand odmítá chodit do školy a s matkou se neustále dohaduje kvůli maličkostem. Naposledy se na ni rozzlobil, když mu nalila málo čaje, zatímco otec dostal plný hrnek. Čaj vylil a odešel z vesnice směrem k hranicím. Domů už se nevrátil a stejně i jeho otec, který se ho vydal hledat. Oba omylem překročili hranici a byli zatčeni hlídkujícími vojáky. Následující léta trávili spolu ve vězení v Indii. Matce nikdo nedal zprávu, celou dobu žila v nejistotě, co se s jejím synem a manželem stalo. Nevěděla, jestli jsou živí, jestli se někdy někdo z nich vrátí, jak má naložit se svým životem. Teprve po čtyřech letech začala Indie s Pákistánem vyjednávat o vzájemné výměně vězňů. (Lyncha)

(více)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Ve jménu Boha je i Pákistánský chlapec v Indii reprezentativním realistickým filmem, který má přiblížit problematiku kinematografie této země pražským divákům. Tato nová tradice zakořenila velice rychle a společně se zajímavým doprovodným programem má svým příznivcům co nabídnout i do budoucna. Přeci jenom jeden Bollywood Film Festival ročně neuspokojí celou komunitu. Seznamte se proto s Ramchand Pakistani a poznejte svět na hranicích mezi Pákistánem a Indií. I vzpurní malí hoši někdy dokáží psát dějiny. #pakistanskyvecer ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v Nagarparkaru a Islamkotu, v blízkosti indickopákistánských hranic. Chrám, ve kterém se Champa (Nandie Das) ukrývá a modlí, je Godiji Parshwanth chrám v pákistánském Tharparkar. (SIRRIUS)
  • Ve filmu zazní 7 písní, z nichž všech 7 složil Debojyoti Mistra. Konkrétně se jedná o skladby „Meri Maat“, „Meri Preet“, „Tarrin Panda“, „Alláh Megh De“, „Phir Wahi Raste“ a „Khari Neem Key Neechay“. (SIRRIUS)
  • Snímek získal 7 ocenění či uznání na mezinárodních festivalech. Rashid Farooqi, představitel Shankar získal ocenění za nejlepší herecký výkon na pákistánském KaraFilm festivalu 2009 a na filmových cenách SAARC 2012. Stříbrnou medaili na filmových cenách SAARC 2012 získal také představitel mladšího Ramchanda Syed Fazal Hussain. (SIRRIUS)

Reklama

Reklama