Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pred nejakými 15-timi rokmi sa mi náramne páčil špiónsky triler/romanca Záblesk s Douglasom a Griffithovou - Leningrad sa mi zdá podobný, lenže z tej romantiky som už vyrástla. Ak sa s takýmito filmami zahráte hru na fiktívnu pravdu (realita sa odohrala dávno, všetko po nej sú príbehy), unesiete to a nájdu sa aj dojímavé momenty. Ale romantika, ktorá páchne jednoduchosťou Hollywoodu, toho dosť pokazí. Čo sa dá robiť, pátos je pre veľkofilmárov prednejší ako autenticita či trochu realistického cynizmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ide Ien skôr o nudnú vojnovú drámu s pomalým dejom a pár akciami. Typický ruský štýl je tu prezentovaný trochou krvi, pár náletmi, výbuchmi a rozprášenými hrudami zeme. Britská reportérka je nesympatickou postavou, zobrazenie hladu ma nedojalo. Hitler je úplne smiešny, absolútne nevieryhodný. Dosť slabé. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný film o hladovaní v Leningrade, v ktorom mi chýbalo trošku viac rozobrať tému kanibalizmu. Príbeh nenudí, obsadenie prevažne ruskými hercami je výborné, M.Sorvino to celkom sadlo a G.Byrne, ktorý je na DVD obale medzi hlavnými hviezdami, toho v skutočnosti mnoho nenahraje. Akčné scény sú celkom dobré, škoda, že ich nebolo viac. Zaujímavá je postava nemeckého pilota, ktorý sa vzoprel Hitlerovmu rozkazu. "Myslel som, že sme prišli zabíjať boľševikov a nie civilistov". Treba povedať, že podobne zmýšľajúcich nemcov bolo omnoho viac, len Hitlerovi to nedochádzalo, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa v Rusku vojna otočila. Trošku mi vadil uponáhľadný záver, kde tvorcovia chceli, aby si diváci zbytok domysleli... Nemal som chuť domýšľať si, chcel som vidieť ako to skončí. Aj to je dôvod, prečo sa prikláňam skôr k trom ako k štyrom hviezdičkam. 60%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fiktivní, ale věrohodný, byť velmi nepravděpodobný příběh z obléhání druhého největšího ruského města přibližuje řadou věcně věrných dokumentárních detailů z utrpení leningradského-petrohradského-petěrburgského obyvatelstva v letech 1941-1944. Více než o postavu ruskoanglické novinářky se tu jedná o postižení nacistickoněmeckých přístupů, sovětských chyb ve správě města pod Ždanovovým vedením, ale také podivných aktivit NKVD (násilné smrti ruského žurnalisty, který bezděčně nahlédl až příliš do karet této děsuplné bezpečnostní policie). Tento významný přínos dp značné míry vyvažuje relativní chudokrevnost uměleckého zpracování. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Celý jsem to prožral. Připomínalo mi to dobu když jsem skončil školu a neměl práci. Vypli mi plyn a proud, venku mrazy jak v Rusku a byly dny,kdy ani ten kus skývy nebyl...po třech dnech třeba jedny čínský nudle a psí granule...křeče v břiše a bolest hlavy a strašná únava...pod okny brebentily německý turisti, jen mne nebombardovali a psalo se 21.století v ČR. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)

Reklama

Reklama