Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem viděl běžnou verzi, která mě ale i tak na necelých dvou hodinách dokázala dost slušně nudit. Čekal jsem nějaký nátěr z obléhaného Leningradu ve stylu Pianisty, Města života a smrti, případně Nepřítele před branami, ale nakonec z toho vylezlo jenom dost utahané kecání bez jakéhokoli silného momentu. O válce vlastně moc řeč nebyla. 30% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hezký důraz na obrazovou složku, které občas uškodí střih, ♫ příliš násilná hudba, vykonstruovaná zápletka, herecký průměr a zbytečná romantická omáčka. Pro mě bude film hlavně impulsem k doplnění si polistopadových, revidovaných informací o životě v obleženém Leningradu, které film občas naznačí. Fandovský dabing otřesný. ()

Reklama

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Leningrad je tak nějak obyčejně natočený film o neobyčejném příběhu (sice fikce, ale to asi není to nejdůležitější, a leckdy se stává, že ta nejneuvěřitelnější historka je právě ze skutečného života, takže zrovna tady nemám problém děj filmu brát tak, jak mi ho dávají). Obě hlavní hrdinky si mě velmi rychle získaly, byly jak dvě strany jedné mince a přeci každá úplně jiná. Blokáda Leningradu je téma, které mě nějakým zvláštním způsobem fascinuje, nicméně o to víc jsem ocenila, že film neždímá emoce, jak se možná může (v souvislosti s tématem) očekávat. Konec filmu byl úžasný, to jsem nečekala. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pozeratelna drama, kde islo o prezitie v Leningrade. Uvod filmu bol podareny, kde bojovali Nemci s Rusmi. Potom sa dej preniesol na jednu Anglicanku, ktora zila na pokraji biedy medzi ruskymi detmi a jednou zenou z milicie. Sem tam sa aj objavil nejaky nalet od nemeckych stihacov, ale tie niektore vybuchy bomb mi pripadali nejake umele a nie moc doveryhodne. Vo filme sa vystriedali az tri jazyky. Pri nemeckom jazyku som nemal ziadnu sancu o com hovoria a absencia tituliek mi dost vadila. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak veľkú udalosť, tak tragickú, kde zomreli vlastne až milióny ľudí a dodnes je tam jeden obrovský cintorín, sfilmovať takto, tak to je priam až na zákaz filmovania. Hekticky rýchlo prestrihaný film, ktorý si nezobral ako film Pianista osud obyčajného človeka, ale rovno zahraničnej reportérky a opisuje diania veľmi zvoľna. V tej dobe tam ľudia páchali kanibalizmus, často na vlastných deťoch a tento film je podľa mňa veľmi vlažný, veľmi slabo zachycuje správanie velenia, udalosti v meste, boje, skrátka je to akoby poloromantický žvást. S úctou k mŕtvym a so zachovaním reality a histórie sa to obchádza a preto tento akoby televízny triviálny film nehodnotím dobre. Film veľmi naivný a najmä nedobre zvládnutý po realistickej stránke, či už nálety alebo iné veci, ale naozaj aspoň už viem približne, čo je 300 gramov chleba. Film nehodný tých udalostí. Nebudem rád, ak na toto natočia film Američania, skôr by sa k tomu mali postaviť čelom domáci, aspoň tí v emigrácii alebo dobre informovaní nezávislí ľudia, lebo toto bol trapas. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)

Reklama

Reklama