Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem viděl běžnou verzi, která mě ale i tak na necelých dvou hodinách dokázala dost slušně nudit. Čekal jsem nějaký nátěr z obléhaného Leningradu ve stylu Pianisty, Města života a smrti, případně Nepřítele před branami, ale nakonec z toho vylezlo jenom dost utahané kecání bez jakéhokoli silného momentu. O válce vlastně moc řeč nebyla. 30% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla bída. Začalo to opravdu dobře a zápletka byla zajímavá, ale jednání hlavních účastníků jsem nějak nepobral a konec byl vyloženě debilní, celé to bylo jakési na půli cesty mezi zajímavým dramatem z prostředí vyhladovělého Leningradu a lacinou agitací "Němci jsou zlí, Sověti jsou taky zlí, ale ne tak moc a Angličani tomu nerozumí". Navíc ty vsuvky s výjevy "od Němců" byly tupý, až to bolelo - a přitom tam bylo tolik zajímavých herců. Vyložená ztráta času. 40%. P.S. Nevlastní matka Kate Davisové tam mluví o KGB, ale tato organizace vznikla skoro až 10 let po konci 2. světové války, v té době to byla ještě NKVD. Ale to by asi Američani nepaněmájeli. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ideální doba, kdy zhlédnout tento film je, za mrazivého či sněžného večera. Silně to umocňuje zážitek:) Když jsem se na Leningrad dívala, venku byla značná zima. Při pohledu na opuštěné, pachem rozkladu a nemoci prosyceného zbídačeného a umrzajícího města a lidí v něm, mi začala být také zima. A při představě, že bych v takových podmínkách musela přežívat já, jsem skoro začala umrzat také. (Zvrhlí) diváci očekávající kanibalské "stolování" se patrně nedočkají. Téma kanibalismu zde není ukazováno v té míře, jíž jistě spousta z Vás očekávala. V celkovém výsledku jde však i tak o mrazivě (doslova) atmosférický a vizuálně vydařený snímek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný film o hladovaní v Leningrade, v ktorom mi chýbalo trošku viac rozobrať tému kanibalizmu. Príbeh nenudí, obsadenie prevažne ruskými hercami je výborné, M.Sorvino to celkom sadlo a G.Byrne, ktorý je na DVD obale medzi hlavnými hviezdami, toho v skutočnosti mnoho nenahraje. Akčné scény sú celkom dobré, škoda, že ich nebolo viac. Zaujímavá je postava nemeckého pilota, ktorý sa vzoprel Hitlerovmu rozkazu. "Myslel som, že sme prišli zabíjať boľševikov a nie civilistov". Treba povedať, že podobne zmýšľajúcich nemcov bolo omnoho viac, len Hitlerovi to nedochádzalo, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa v Rusku vojna otočila. Trošku mi vadil uponáhľadný záver, kde tvorcovia chceli, aby si diváci zbytok domysleli... Nemal som chuť domýšľať si, chcel som vidieť ako to skončí. Aj to je dôvod, prečo sa prikláňam skôr k trom ako k štyrom hviezdičkam. 60%. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Leningrad je tak nějak obyčejně natočený film o neobyčejném příběhu (sice fikce, ale to asi není to nejdůležitější, a leckdy se stává, že ta nejneuvěřitelnější historka je právě ze skutečného života, takže zrovna tady nemám problém děj filmu brát tak, jak mi ho dávají). Obě hlavní hrdinky si mě velmi rychle získaly, byly jak dvě strany jedné mince a přeci každá úplně jiná. Blokáda Leningradu je téma, které mě nějakým zvláštním způsobem fascinuje, nicméně o to víc jsem ocenila, že film neždímá emoce, jak se možná může (v souvislosti s tématem) očekávat. Konec filmu byl úžasný, to jsem nečekala. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama