Reklama

Reklama

731: Dvojí výklad pekla

  • USA 731: Two Versions of Hell
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Úvaha amerického režiséra nad jednou z krutých podob II. světové války. Jednotka 731 byl tajný útvar japonské císařské armády, který během druhé světové války vyvíjel biologické zbraně. Kruté experimenty na živých lidech vedly k tisícům mrtvých, přesto je tato činnost popírána řadou japonských historiků. Dokument amerického režiséra J. T. Honga z roku 2007, který je reakcí na sílící historický relativismus, se skládá ze dvou částí: v první je historie vyložena z čínského pohledu, ve druhé následuje japonská interpretace. Použití stejných záběrů v obou částech pak ironicky demonstruje potenciál zneužití filmového obrazu. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující minimalistický středometrážní dokument vystavěný jako velmi zajímavý experiment - na kontrastu až podivuhodně civilních a záměrně neutrálních (ale zato 100 % autentických) záběrů a obzvláště naturalistického komentáře popisující japonská zvěrstva během ,,pokusů" na čínských zajatcích speciálního koncentračního tábora v Mandžusku se tvůrci pokouší před diváka předložit dva úhly pohledu na jeden fakt - existenci koncentračního tábora určeného k ,,vědeckým lékařským" pokusům na lidech. Dva výklady, dvě verze, přičemž ta západní/čínská je spíše dokumentární a faktografická, kdežto verze japonská, z níž i tvůrci akcentovali spíše propagandistický podtón, je zkombinována s pozpátku pouštěnými záběry z první části, které s novým komentářem dostávají zcela nové, překvapivé i šokující konotace... Fakta jsou relativní, neboť pravda není jedna, ale má ji každá zúčastněná strana dění. Závěr je však jen jeden - Válka je peklo... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ano. Válka je peklo... A každá mince má dvě strany... . . . A film "731: Dvojí výklad pekla" je mimořádně působivá, formou neobvyklá a obsahem až trýznivě minimalistická filmová esej na téma "PRAVDA" - pravda, kterážto samozřejmě aby BYLA PRAVDOU (!) musí být JEN JEDNA! . . . Těžko však posuzovat - z historických faktů - natož z jejich interpretací, jaká BYLA (či snad JE? - nebo vlastně dosud NENÍ ZNÁMA!) PRAVDA o japonské "Jednotce 731", působící za 2. světové války kdesi v okupovaném čínském Harbinu. A o to se vlastně ani tenhle skvěle vypointovaný film (a prosím - NEJDE o žádný "dokument" !!!) nesnažil. Ukázal jen relativitu (i) s odstupem let viděného historického dění a výpovědi o něm, o tom, že pravda nakonec zůstává skryta za interpretacemi nebo přímo dezinformacemi a neochotou (viz zde konkrétně v USA stále utajované válečné i poválečné(!) archivní dokumenty) pravdu odhalit a (pravdivě;-) popsat... A v důsledku pak není (v té pravdě) vlastně žádných vítězů ani poražených. Zase nakonec jde jen o JEDNO - zbytečné utrpení nevinných lidí - a nakonec na všech stranách - které s takovou slastí způsobuje si ten JEDEN >nezlomný lidský duch< . . . A nakonec, dlužno dodat - podobné problémy s hledáním pravdy má od války dodnes i téma nám evropanům daleko bližší - holokaust... :-/ - - - - - (Poprvé viděno 24.10.2008 na ČT2, komentář zde jako čtvtý - 24.10.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dvojí výklad pekla je typ dokumentu, kde údernost sdělení je založena výhradně na komentáři, navíc sdělovaném neutrálně působícím hlasem, který je v ostrém protikladu s emocionálně vyhroceným obsahem snímku. Obrazová část by vlastně mohla úplně absentovat, podobnou informaci by mohl předat i mírně upravený rozhlasový pořad. Zajímavý je zvolený dvojí úhel pohledu, který říká, že při dostatečné míře cynismu a demagogie lze zrelativizovat a omluvit cokoliv, včetně plynových komor a mučících zařízení. Obrazová složka je jen na doplnění, kdy živé čínské město současnosti tvoří protiváhu rozvalinám koncentračního tábora a továrny na výrobu biologických zbraní. Celkový dojem činí vzhledem ke slabé vizuální stránce 60 %. Zvolenou netradiční formou a provokativní interpretací téže události z pohledu dvou válčících stran jde nicméně o kousek, kteý by neměl uniknout pozornosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výsledky práce tábora mě šokovaly. Tři tisíce umučených, půl milionů obětí Je zvláštní, že dnes jsou v Japonsku všichni usměvaví a ještě před pár lety jejich babičky a dědečkové brutálně mučili. Dokument se zmínil také o válce v Mandžusku. Rusko a Japonsko jsou dodnes ve válečném stavu kvůli kusu skály Kurilským ostrovům s dočasným příměřím. ()

twoothy 

všechny recenze uživatele

Dokument plný známých faktů, při jejichž opakování ovšem pořád tuhne krev v žilách. Jak už název napovídá, tohle dílo je rozdělené na dvě části, které se zabývají válečnými zločiny a různými zvěrstvy páchanými nejdříve Japonskem a poté Čínou. Zvláštností pro mě bylo hlavně vizuální zpracování, tedy že všechny záběry se v obou částech opakují, ale jsou zrcadlově otočené. Čímž je iluze dvou opačných pohledů na tutéž událost dovedena do puntíku. ()

Reklama

Reklama