Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární přírodopisný snímek zachycuje několikatýdenní výpravu expedice Maturaca, při hledání přirozeného říčního propojení veletoků Amazonky a Orinoka. Jedním z členů výpravy, kromě režiséra, byl i český přírodovědec, malíř, grafik a ilustrátor Jan Dungel, který v povodí Amazonie pracuje a tvoří téměř dvacet let.

Jan Dungel není obyčejný malíř. Je to malíř džungle. Pravidelně ze svého rodného Brna vyjíždí (i se svou ženou) do jihoamerické divoké přírody, procekává se pralesy, plaví se po řekách, brodí se v bažinách a přitom skicuje, kreslí a maluje s anatomickou přesností všechny živočichy, které potká. Na svých cestách se již nejednou ocitl v ohrožení života, což se podařilo zachytit i filmovému štábu cestovatele Vladimíra Šimka, který jej doprovázel při zatám zatím poslední cestě. Film Štětcem a mačetou představuje neobyčejnou vášeň a touhu po přiblížení se původnímu světu na této planetě, v němž vládl přirozený řád a harmonie, daleko od civilizace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Pan Dungel krásně kreslí zvířata a podniká dobrodružné výpravy. A ještě k tomu působí dost sympaticky - tak snad to není jen filmový klam :-) O té Boží přírodě se netřeba dále rozepisovat, je třeba to vidět... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tohle lze dokázat, když se spojí talent, píle a sen. Inspirativní dokumentík, kterej mi zmáčknul hrudní koš a opětovně připomněl známou pravdu, že kdo umí, umí ... a kdo neumí, ten se na to aspoň podivá. ()

Reklama

Bau.Baushka 

všechny recenze uživatele

Dokument je nenápadně rozdělen na dvě části, na štětec a na mačetu. Rozhodně povedenější já část štětec, část pojednávající o malířské práci pana Dungela. Je to nesmírně zajímavý člověk, který umí a hlavně miluje svou práci. Druhá část pojednávající o výpravě ve Venezuela je kupodivu tou méně povedenou, ačkoli místo kam se dostávají je naprosto fascinující. Hlavním mínusem této části a celého dokumentu je komentář O. Brouska ml., který se nehodil ani hlasem ani stylem vyprávění a kazí celý dojem. Když ale tuto vadu přehlédnu, mám z dokumentu dobrý pocit, zaujal mne a o práci pana Dungela jsem si vyhledala i pár dalších informací a jeho knihu napsala do seznamu pro Ježíška :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tak to je opravdu divočina, kam se málokdo dostal. Hydrologická výprava. Po jedenácti letech od natočení snímku se prales o dost smrsknul a planeta krapet přehřála. Jan Dungel napsal a ilustroval knihy ze svých cest po jižní Americe: Džungle uprostřed bažin, Jaguár lidi nežere, Jak se maluje prales, Po krk v pralese, S jaguárem v posteli, Tam, kde loví jaguár aneb maloval jsem zvířata v pralesích kolem řeky Orinoko. Dále ilustroval např. knihy K pramenům Orinoka, Chováme se jako zvířata, Atlas ptáků České a Slovenské republiky, Atlas savců České a Slovenské republiky, Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky, Kniha Konga a mnoho dalších populárně naučných a dětských knížek (např. Karolínka a její zoo, Příběhy z amazonského pralesa). Mnoho z knih, které ilustroval, vyšlo i v zahraničí – Německu, Holandsku, Anglii, Francii nebo Polsku. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Inspirativní osobnost v ne zcela nosném bifurkačním příběhu. Celek odhaluje režiséra jako ne zrovna nejlepšího vypravěče a nakonec všechno zazdí projev vypravěče v samotném filmu spolu s lacinou ♫ hudbou. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama