Reklama

Reklama

Životní cyklus

(TV film)
  • Německo Cycle of Life
Německo, 2006, 3x50 min

Obsahy(1)

Německá dokumentární trilogie

1. Jak se učíme

Značná část lidského mozku stále zůstává hádankou. Vědci zkoumají způsob ukládání nových informací u studentů. Jak si ale s učením poradí lidé v pokročilejším věku?

Dokáží lékaři vůbec poznat, kdo je duševně zdravý a kdo ne? Jednou z metod, která jim v tom pomáhá, je nukleární magnetická rezonance. Může ale tento vyšetřovací přístroj skutečně poznat, jestli naše mysl funguje správně? V současnosti se vědcům daří pronikat do stále větší hloubky našeho mozku a objevovat dříve neznámé struktury, které ledacos vypovídají o stavu mysli vyšetřovaného člověka. Značná část architektury lidského mozku stále zůstává hádankou. Kůra mozková je sídlem paměti. Její kapacita je obrovská, mimo jakoukoli představivost. A proč ta naše obrovský zvědavost? Např. vědci v německém Göttingenu připravili několik speciálních programů pro výzkum problémů vysokého věku, jako je například Alzheimerova choroba.

2. Jak se pohybujeme

Pohyblivost stárnoucího člověka se rychle zhoršuje. Dá se tomu zabránit? V nizozemském Groningenu mají speciální diagnostické zařízení.

Proč staří lidé tak často padají a proč mají jejich pády tak vážné následky? Jen v Evropě se takto každý rok zraní 4 miliony lidí. Nezřídka jsou po komplikované zlomenině odkázáni na lůžko a nemohou se o sebe postarat. Pro společnost to představuje obrovské břímě, zvláště v situaci, kdy se průměrný věk populace neustále zvyšuje. V holandském Groningenu mají speciální vyšetřovací zařízení. Ve světě existují jen čtyři podobné přístroje. Měří lidské pohyby s neuvěřitelnou přesností. Toto diagnostické pracoviště řídí Theo Mulder a Bert Otten. Oba vědci se dlouhou dobu věnují otázce pohybu starších lidí. Na Groningenské univerzitě uskutečnili řadu velmi neobvyklých experimentů.

3. Jak jíme

Kvalita stravování ovlivňuje rychlost stárnutí. Donutí nás to změnit špatné návyky? Ve společnosti, která je hodně konzervativní, to nebude snadné.

Jsou všechny známky stáří nevyhnutelné? Není možné tento proces zpomalit? Vědci zatím dospěli jen k jednomu závěru - kvalitu života je možné udržet až do vysokého věku. Hodně záleží na cvičení, vzdělání a konzumaci těch správných potravin. Na základě poznatků získaných u modelových organizmů jsme přesvědčeni, že pro každého z nás bude výhodné, když se budeme stravovat střídměji a budeme dávat přednost potravinám s nižším obsahem produktů pokročilé glykace. Měla by se tím zlepšit kvalita našeho života a možná i jeho délka. Stravování tedy ovlivňuje rychlost stárnutí. Donutí nás tento poznatek, abychom změnili svoje stravovací návyky a nerozumné zvyky? Ve společnosti, kde je jídlo tak důležité, to nebude snadné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poznejte se a žijte lépe... Jsme tu jen jednou a čas nepočká... :-) . . . Téměř dokonalý >sociálně instruktivní< dokumentární cyklus, jednoduchou formou se špetkou moudře filozofického nadhledu pojednávající na příkladě jedné bytosti a >lidstva< kolem ní o některých důležitých věcech lidských... Zvláštní, jak málo lidí ZDE vidělo, jak málo pochopilo... Nu, každému co jeho jest... :-/ . . . Každopádně je tahle trilogie dalším dokladem, že nejen v BBC se vyrábějí skvělé a nenásilnou formou vskutku smysluplné a navýsost poučné dokumenty... Škoda pak jen, že právě takový počin nemá nejméně tucet dílů... - - - P.S. Až mám po sledování takové malé alibistické nutkání se nad svým vlastním (aspoň pro tuhle chvíli, že... ;-) životním "cyklem" zamyslet... - - - - - (Poprvé viděno potřikráte za sebou na rozmezí října a listopadu 2008 na ČT2, komentář zde jako první - 7.11.2008) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama