Reklama

Reklama

Osvětim - Zapomenuté důkazy

(TV film)
  • Velká Británie Auschwitz: The Forgotten Evidence
Velká Británie, 2004, 49 min

Režie:

Lucy Carter

Obsahy(1)

Nacistické vyhlazovací tábory v polské Osvětimi byly pozoruhodně podrobně vyfotografovány ze vzduchu. Rozlehlý areál vyhlazovacího tábora Osvětim-Birkenau se nacházel pouhých 8 kilometrů od velké továrny na výrobu syntetických maziv a gumy. Podobné podniky se staly hlavními cíli spojeneckých bombardérů. 4. dubna 1944 americký průzkumný letoun poprvé pořizoval letecké snímky továrny a jejího okolí. Náhodou zachytil i hrůzy v nedaleké Osvětimi - plynovou komoru a krematorium, nechvalně proslulou popravčí zeď, strážní věže, bezpečnostní ploty a řady baráků připomínající kasárna, kde žili vězni. Fotografie pořízené později v srpnu a září 1944 zachycují vlak přijíždějící na výstupní místo v táboře. Pořad vzbuzuje nepříjemné otázky - jestliže spojenecké letouny mohli koncentrační tábory detailně vyfotografovat, proč je nemohly zničit? (ČSFD)

(více)

Recenze (21)

Design 

všechny recenze uživatele

Hodnotit tento dokument je těžká úloha. Téma o kterém mluví tedy Osvětim je fascinující to ano. Vždy vám to vezme dech ať se díváte na cokoli o koncetračních táborech. Ale tento dokument nic nového nepřinesl a ve srovnání s jinýma byl slabý, prázdný. Celou dobu jen hovoří o tom, že spojenci měli fotky Osvětimi a nic s tím neudělali. Nevím no, je to jistě zajimavé, ale nedá se to srovnat s ostatními dokumenty co jsem o Osvětimi viděl. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument a dala by som mu 5*, ale nemôžem pre jednu vec: že síce dáva priestor úvahám o tom, "čo by bolo keby", ale v konečnom dôsledku aj tak vyslovuje súd ohľadom toho, že "spojenci mali niečo urobiť". Avšak 49 populárno-náučných minút môže byť dosť na to, aby sa predostreli nové fakty a hypotézy, ale rozhodne je to primálo na to, aby sa dal jednoducho vyriešiť a uzavrieť historicko-politický problém takéhoto rozsahu. Čiže je to opäť veľmi zjednodušujúca optika, približujúca sa len priemernému televíznemu publiku. Ono to znie krásne, "mali spraviť toto a tamto, lebo toľko a toľko vedeli"... ale týmto štýlom sa dejiny revidovať nedajú. Takto to proste nefunguje. To by sme mohli začať preberať jednu udalosť po druhej, čo kto spravil a nespravil ako mal... toto koleso sa točí už celé veky a rovnako to funguje aj dnes. ()

Reklama

dwyane 

všechny recenze uživatele

Jednoduše z toho dokumentu jde mráz po zádech, doslova. Ostatně jako asi ze všech podobných dokumentů, které jsou zaměřené na podobné téma. V tomto případě je ale velmi zajímavý pohled na řešení otázky vyhlazovacího tábora z perspektivy vzdušné-spojenecké (pro vysvětlení nezbývá než jen doporučení na samotné shlédnutí dokumentu). ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale čekal jsem víc. Fotek, na kterejch dokument stojí, je naprostý minimum a jsou to ty v podstatě nejznámější. Proč Spojenci nebombardovali části tábora (např. Krema II - IV včetně plynových komor - márnic, nebo příjezdové cesty) se můžeme dohadovat. O táboru věděli dost dlouho, zkušenosti s bombardováním měli (ať už s přesným nebo kobercovým - i to by stálo za to, když vezmem v potaz finální součet 1,1 milionu mrtvých) a bohužel ani tady se uspokojivou odpověď nedozvíme (pouze pár zkazek o tom, že by byl problém dolet, případně cesta zpět - to mi argumentačně nestačí, myslím že Poláků ochotných podstoupit sebevražednou misi (podobně jako naši parašutisté) by se našlo v britských sborech dost a dost). 70% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi vkusně a vizuálně udělaný dokument, který nejednomu divákovi rychle vytře zrak působivými záběry a velmi přímým povídáním bez vaty a zbytečností. Škoda, že podle počtu hodnocení nebyl viděn více diváky, protože by si zasloužil vysílání v 20:00 v nějaký výroční den ohledně vyhlazovacích táborů nebo války. Tohle zlo, které je skrytou tváří války, nesmí být zapomenuto a ani popíráno. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama