Reklama

Reklama

Děti

  • Velká Británie The Children (více)

Důmyslný nízkorozpočtový horor britské provenience má ve svém klaustrofobním režisérském pojetí, jež mnohé nechává na divákově představivosti, ty nejlepší předpoklady stát se kultovním. Vyvolá vzpomínky na veškerou krvelačnou drobotinu svých předchůdců, od Městečka prokletých po Barbarellu, přesto si dokáže uchovat jedinečnou příchuť. Dvě středostavovské rodiny tráví vánoční svátky s příbuznými v odlehlém venkovském stavení, ale ani veškeré objímání a demokratičnost vzájemných vztahů nedokážou zakrýt skutečnost, že se mezi rodiči a jejich třemi dětmi vyvíjí znepokojivé napětí (jako když dívku v pubertálním věku začne fyzicky přitahovat její strýc). Už druhý den je v chování dětí něco opravdu podivného, nastupují první záchvaty zlostného násilí, které postupně vyústí až ve vraždu. Když se rodiče zdráhají děti za cokoli potrestat, natož aby uvěřili, že jsou schopny zabíjet, situace se dále zhoršuje. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další vynikající antikoncepční počin. Několik rodičů vezme svých několik potomků v předškolním/školním věku v zimě na "chalupu", Ne, nemluvím o "expedici YDYKSEB". Veškérá vánoční pohoda zmizí rázem, když totiž jedné věkové kategorii rupne v bednách a začnou se starat o likvidaci té druhé. Film nemá ve směs žádný příběh, což jsem plně pochopil a bez problémů zanedbal, protože rodiče, chránící si život před svými vlastními spratky, asi nemají moc prostoru na nějaké další spekulování a přemýšlení (ikdyž ve výsledku by asi mohli přemýšlet, kde se stala chyba). Dávám plný počet a doporučuju ještě drsnější podívanou Eden Lake. Naopak k vyrovnání skóre poslouží podobně "kontroverzní" snímek Baby Blues. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tento film bych povinně pouštěl budoucím matkám a nebo slečnám, kteří uvažují o tom, že místo práce, raději budou na mateřské!!! Já sám se chopím iniciace a film půjčím v práci mým kolegyním. Aby si uvědomily, že že mít parchanta, není to nejdůležitější na světě a že se taky může vše obrátit proti nim. Protože tento horror se moc neliší od reality. Stačí koukat na zprávy a číst Blesk. Bezdůvodně se neuvažuje o tom, aby se u trestu snížila věková hranice! OBSAH: Akce filmu se odehrává během Vánočních svátků. Dvě zpřátelené rodiny se vydají na společnou dovolenou do pronajatého domku. Jejich pohoda se změní v okamžiku, kdy jedno z jejich dětí onemocní zvláštní nemocí a začíná brutálním způsobem vzdorovat svým rodičům.... ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Další britská odpověď na otázku, jaká generace dětí tam u nich převládá. Po vzoru Eden Lake staví haranty do pozice nelítostných zabijáků a jejich rodiče jako oběti. Jenže tohle nejsou teenageři, to jsou šestiletí psychopatičtí vrazi uvnitř křehké a nevinné skořápky, kteří se nakazili nějakým svinstvem, co u nich vyvolává neskutečnou agresi. Děti zabijejí rychle, vynalézavě a účinně. Nenechte se zmýlit prvními 20 minutami, posléze je to opravdu nervydrásající podívaná, která do svého konce neutichne. S obětmi jsem soucítil a na druhou stranu jim nadával, jaký jsou to slepí idioti. To u každého filmu ale nedělám. Tenhle thriller mě opravdu dostal a další jeho zkouknutí bude povinnost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamatuju, kdy jsem si naposledy pustil film o vraždících dětech (snad to byl ten poslední Kukuřičný), tak jsem to dnes napravil. Shankland pro mě není neznámým režisérem, ovšem začátek se mu moc nepovedl. Zdlouhavý a hlavně trochu nudný rozjezd si mě moc nezískal, zvláště ten způsob „nakažení“. Neočekával jsem, že by ta rodinná idylka vydržela moc dlouho, jenže dětští herci dokonale ovládli celý film a debilní chování jejich starších kolegů bylo spíše směšné, nežli politováníhodné. Tvůrčí záměr hrát to na city vůbec nefungoval „Přece nezabiju malé dítě“, takže jediným štěstím byla účast Hannah Tointon. Na druhou stranu i já byl hlavně spokojený s výběrem prostředí a především tím, jak výborně si vedli malí herci. Hlavně díky nim se místy povedlo vytvořit slušnou mrazivou atmosféru – ty jejich tupé, nemilosrdné a strach nahánějící pohledy doprovázené solidním hudebním doprovodem mi alespoň částečně spravili chuť. Stejně tak tomu následně bylo i u jejich postupné eliminace, kdy se mi konečně vlila krev do žil a já si tak druhou polovinu začal užívat. Je tu ovšem i dost důvodů, proč tomu nedám velké hodnocení. Kupříkladu se tu objevilo několik nelogických situací (ano mnoho lidí vzpomíná onu zlomeninu nohy Elaine, ale bylo toho více…), dále mi vadilo to, že se nic nedozvíme o onom zákeřném onemocnění (viru), záchranka jaksi nemá čas dorazit k umírajícímu… ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jsou Vánoce, svátky klidu a míru. Pohledná Casey (Hannah Tointon) jede se svými rodiči a dvěma malými sourozenci navštívit své příbuzné, kteří také mají malé děti. To ještě nikdo netuší, že se zde rozšířil záhadný dětský virus způsobující u malých dětí zvýšenou agresivitu a vražedné choutky. Víkendový vánoční pobyt se změní v boj o přežití a místo vůně jehličí a cukroví je ve vzduchu cítit pach krve a sníh se brzy zbarví do ruda. Rozjezd tohoto hororu je pomalejší, klidně by se to obešlo bez té půlhodiny prázdných a zbytečných dialogů, ale pak se to rozjede a hned první incident, při kterém o život přijde jeden z dospělých, stojí za to. Představitelé dětských rolí se tváří pěkně zlověstně a dospělé role nehrají příliš známí herci, takže místy jsou herecké výkony zúčastněných poměrně autentické, ačkoliv film neusiluje o nějakou maximální realističnost. Je však zajímavé, jak se s rostoucí dětskou agresivitou vyrovnávali dospělí a jak se velmi rychle měnily vřelé příbuzenské vztahy ve vzájemnou nenávist. To se scenáristovi a režisérovi v jedné osobě Tomu Shanklandu povedlo, ale mohl by ještě zapracovat na dialozích, aby nebyly tolik nudné, občas měl film potíže s tempem. Horory o vraždících dětičkách moc nemusím, ale tenhle britský horor byl jedním z těch působivých a napínavých, co bylo v této oblasti doposud natočeno. K malým dětem se příliš hezky nechoval. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen v Cookhill Priory, bývalém cisterciáckém klášteře, a v nedalekých vesnicích Cookhill a Alcester v anglických hrabstvích Worcestershire a Warwickshire. (Homerking)
  • Režisér Tom Shankland získal zvláštní uznání na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasia v roce 2009 za profesionální přístup k dětským hercům. (Homerking)

Reklama

Reklama