Reklama

Reklama

Tenkrát byl Bůh příliš vysoko

(TV film)
Česko, 2008, 39+40 min

Hrají:

Viktor Preiss (vypravěč)

Obsahy(1)

Legionáři bojovali v zahraničí za svobodu země, která staletí neměla svůj vlastní státní útvar. Dvoudílný dokument Hany a Zdeňka Všelichových zaznamenává osudy zajatců (později dobrovolníků), kteří prožili šest let svého života v době Velké války v Rusku, kde v nepřehledném dění během dvou revolucí docházelo k dramatickým zvratům. Vůdcové "permanentní" světové revoluce zvolili cestu teroru a jejich líbivá propaganda začala sklízet své plody... A v tom všem se ocitlo kolem čtvrt milionu Čechů a Slováků v zajetí a na šedesát tisíc bojujících dobrovolníků.

Historie provázející vznik České družiny - později československého korpusu, vrcholila událostmi roku 1918. Dobrovolníci se nepodvolili diktátu sovětského vedení a rozhodli se pokračovat ve své cestě Sibiří k Vladivostoku a dále až na západní frontu, kde by ještě mohli proti nepříteli zasáhnout. Během několika měsíců se jim podařil husarský kousek - obsadit sibiřskou magistrálu. Světový tisk v úžasu monitoroval činnost československé armády na Rusi s nadějí na zastavení sovětského teroru... Slibované posily však dorazily v směšném počtu a vesměs zůstaly mimo bojové území.

Příběhy a pocity, které legionáři popsali v denících, článcích a knihách líčí reálie každodenního života na frontě. Překvapují absurditou groteskních i tragických momentů.

Vojenská účast Čechoslováků v prvním odboji byla po válce komunistickou prosovětskou vládní politikou záměrně bagatelizována. Dodnes nebyl její význam dostatečně doceněn.

V prvním dílu sledujeme mladé muže od mobilizace; jejich útrapy v zákopech a zajetí, odhodlání bojovat znovu jako dobrovolníci na straně spojenců. Při cestě do Vladivostoku byli nuceni odevzdat zbraně sovětům, které se stavěly proti jejich cestě na západní frontu.

Druhý díl mapuje složitou situaci našich dobrovolníků, kdy se proti nim postavili Čechoslováci, kteří vstoupili do československé frakce Komunistické strany bolševiků. Cestu domů jim pak zkomplikovala občanská válka v Rusku, do níž se nakonec osudově zapojili a vrátili se domů až v roce 1920. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Sekel 

všechny recenze uživatele

Jímavě natočené dílo, poutavě vyprávěné a politicky nekorektní. Všichni na ně radši zapoměli i "pantatíček" Masaryk. O bolševicích a zrodu komunismu vypráví velmi poutavě. Každý kdo podporuje, schvaluje či sympatizuje s komunismem by se měl podívat jak tato nenávistná ideologie začínala. Smrt bolševikům! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z autentických deníků (jeden po pradědečkovi taky doma schováváme) legionářských důstojníků jasně vystupuje pravda o zlu, které mezi našimi vojáky v Rusku způsobili ti zfanatizovaní bolševismem (mj. Jaroslav Hašek), jakož celá ta neuvěřitelná anabáze se jmény, na které by se nemělo zapomenout (Syrový, Gajda, Švec, Medek, Čeček a další). Z pochopitelného důvodu v tomto dokumentu již nemohli vystupovat přímí účastníci, ty poslední žijící se však podařilo zachytit v několika jiných snímcích z počátku 90.let. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vítám každý dokument, který se věnuje 1. světové válce, neboť toto téma se mi zdá docela opomíjené a upozaděné ve stínu 2. světové války a následujících válečných konfliktů. Zde se tvůrci zaměřili na legionáře a jejich osudy, což je historická látka, která se dotýkala celé řady československých rodin. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vzorné ztvárnění zcela zapomenutého legionářského údělu. Na malé ploše v poetické formě se podařilo podat neuvěřitelně velkou porci důležitých historických fakt včetně medailonů předních legionářů, legionářského folklóru i dobových dokumentárních dokladů písemných, obrazových i filmových. Velmi dobře jsou zvládnuty i polohrané dokreslující scény, které dávají plastickou představu o vzhledu našich dobrovolníků i prostředí, v němž se pohybovali. Osobně mne zaujalo líčení generála Mamontova, kterému naše vojska stála za to, aby se naučil česky a postavil své působení - naprosto přesně na základě povšechného studia našich dějin - na husitské tradici. Důsledně dotažen je i domácí aspekt - tj. prostředí, z něhož legionáři vyšli a do kterého se posléze vraceli. Zvolený pohled "zdola" - jen zdánlivě snadný nebo snadnější - podali autoři rovněž v mimořádně vysoké kvalitě. Pokud by takto založená tradice dokumntárních pořadů Česká televize dále pokračovala, mohlo by to znamenat určitý - nanejvýš potěšitelný - obrat v televizní veřejné tvorbě vůbec. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavě zpracovaný dokument se spoustou hraných sekvencí, které celkový dojem ještě umocňují. Poskytuje spousty drobných informací o dějích, bojích, konkrétních lidech, motivacích, životě v legiích, tehdejší atmosféře vytvářené tiskem, politicích..., opravdové pochutnání. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama