Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K Zemi se blíží obří meteorit. Nastává apokalypsa. Zoufalství, chaos a smrt se nezadržitelně šíří mezi lidmi. Také obyvatelé jedné malé španělské vesnice se musejí vyrovnat s definitivním zánikem. Do zkázy zbývá pouhých 72 hodin. Rosa se pokusí, aby pro její děti byl konce světa nezapomenutelným okamžikem. Bohužel se vše vyvíjí jinak než si představovala. Do jejich vesnice navíc míří uprchlý zločinec toužící i v posledních hodinách života po pomstě.
Tento katastrofický thriller je více než obrazem globálního kolapsu psychologickou studií skupiny lidí. Tvůrci filmu zručně navazují na vlnu španělských hororů, v nichž jsou extrémnímu nebezpečí vystaveny děti, přitom ale nepřekračuje hranici nevkusu. Režisér získal stipendium od Universal Studios a měl možnost učit se ve studiích v Los Angeles, takže do jeho filmu se otiskly hollywoodské postupy. Jeho první krátkometrážní film Brasil (2001) byl nominován na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že v Španielsku sa často to čia extrémne dobré snímky, ako napríklad Films to Keep You Awake: To Let (2006), alebo Others, The (2001), no tento film ma absolútne ohúril. Možno to bude, tým, že apokalyptické snímky ma vždy dostanú a nechajú ma uvažovať, čo by som robil ja, keby som sa ocitol pár dní pred apokalypsou, ako napríklad v snímku Independence Day (1996). V tomto filme sú absolútne excelentné herecké výkony, samozrejme neznámych hercov (ako to vždy v španielsku býva). Film plynie veľmi rýchlo, doprevádzaný perfektnou hudbou a nádhernými nájazdami kameri, ktoré si naplno užijeme až na konci. Samozrejme toto nie je len taký obyčajný apokalyptický snímok, ale "míchnutý" s kvalitným exploitation hororm. Exploitation časť začína až tesne pred koncom, keď si svoje postavy, hrané sympatickými hercami, obľúbite. Nakoniec sa tu nájde ešte aj trochu romantiky, ktorá len podčiarkne majstrovskú atmosféru. Koniec (samozrejme) nebudem prezrádzať, ale poviem, že bol jednoducho nezabudnuteľný. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hnusný film, syrový, neradostný, zpocený, špinavý. Jižní Španělsko v něm připomíná spíš nějakou zaostalou venkovskou oblast Latinské Ameriky. A taky nemám rád násilí na dětech, a to ani s nadsázkou. A tady navíc žádná nadsázka nebyla. Původně jsem byl zvědavý hlavně na všeobecný chaos a paniku před pádem asteroidu, ale toho se mi dostalo jen v útržcích a náznacích. Děj filmu je mnohem komornější, zaměřený jen na úzkou skupinu lidí. A nakonec mi to vůbec nevadilo, protože příběh mě zaujal natolik, že na asteroid jsem si téměř nevzpomněl. Výborná, takřka archetypální postava matky/babičky. Její syn, protiva a budižkničemu, sice příliš sympatií nevzbudí, ale zahraný je též skvěle. Jen fakt, že se nechal od Lucia dvakrát chytit do úplně stejné pasti a ještě se z ní pokaždé dostal, mi příliš nesedl, v životě to zpravidla chodí jinak. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nezůstalo jen v té apokalyptické rovině, která na mě na rozdíl od tuny podobných filmů, působila reálně a velmi civilně, takže by vytáhla film ještě tak o level nahoru. Ale bez ohledu na to, že se zejména druhá polovina veze na vlně spíše přímočařejšího thrilleru (ovšem ozvláštněného blížícím se vědomí zkázy), tak se celým snímkem táhne vynikající atmosféra, kterou zkrátka Španělé umí, lépe než kdokoliv jiný. Pomalejší tempo vyprávění pak už není nic překvapivého, co není tak úplně typické je, že se násilí tentokrát nevyhýbá ani dětem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně zajímavý celovečerní debut. Scénář míří jinam než bych čekal a občas ty přechody ruší, ale náladu a vizuální a hudební/ruchová stránka je výborná, přesně ve stylu současného iberoamerického trendu - hodně mi připomnělo třeba Meirelessovo Blindness, pokud se vám tenhle film líbil, zkuste určitě tohle. Film, který není bez chyb, ale mladí a originální evropští filmaři se musí podporovat. Gutiérezze sledovat. 70%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako natočené a zahrané je to fakt dobře, ale cítit z toho to scifíčko pro festivaly - lůza, velké myšlenky, a nakonec vlastně neředěná depka a nihilismus: celý svět se jednou rozpadne, tak proč se snažit? Vlastně mi tam nakonec chybí překvapivě nějaký lidštější přesah, něco, co by mne oslovilo a měl jsem chuť si to pustit znovu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama