Reklama

Reklama

Wolfram - Robert Matula

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2006, 23 min

Obsahy(1)

Unikátní dokument mapující životní příběh posledního žijícího výsadkáře z paraskupiny Wolfram, vyslané v roce 1944 z Anglie do protektorátu Čechy a Morava.  Za druhé světové války bylo z Anglie do protektorátu Čechy a Morava vysláno 101 speciálně vycvičených parašutistů. Mezi nimi i pětadvacetiletý rodák z ostravských Radvanic Robert Matula, zařazený do výsadku WOLFRAM. Po komunistickém převratu v roce 1948 musel uprchnout a padesát let svého života prožil v Kanadě, nedaleko Vancouveru. Robert Matula je posledním žijícím výsadkářem skupiny WOLFRAM. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Slabé, krátké, nevyužité. Byl bych spokojenější, kdyby se jednalo jen o záznam rozprav se samotným Matulou, takhle vzniklo veleprůměrné nic, které je sice ozvláštňováno například výpovědí o vyslýchání zlodějově, jenže to celé působí jen jako ne zrovna nejlépe technicky natočená epizoda Neznámých hrdinů. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

13. júna 2012 zomrel posledný z parašutistov skupiny Wolfram, ktorí boli po polnoci 13. septembra 1944 vysadení v blízkosti Nytrovej v Beskydách. Predtým absolvoval v Anglicku špeciálny výcvik, osobne sa poznal s Gabčíkom aj s Kubišom. Od roku 1948 žil vo Veľkej Británii, posledných päťdesiat rokov života žil v kanadskom Vancouverue Mal 93 rokov. V súčasnej dobe žije už jen Jaroslav Klemeš z paraskupiny Platinum–Pewter ()

Reklama

Reklama