Reklama

Reklama

Mnichov 1938

  • angličtina Munich 1938

Obsahy(1)

Unikátní dokument z roku 1968 - se svědectvím Jana Masaryka a Prokopa Drtiny.  V roce 1968 slovenský režisér Karol Wild v Krátkém filmu Praha realizoval cenný dokument, který krátce poté normalizační "Prověrková komise" poslala na dvacet let do trezoru. Střihový film s dotáčkami je syntézou širokých politických a společenských souvislostí takzané Mnichovské dohody. Připomněl také tehdy poměrně málo známá fakta (například zabrání Západní Ukrajiny a Besarábie sovětskými vojsky). Výpovědi J. Masaryka, P. Drtiny a dalších pozoruhodných osobností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Sice kratky, ale informacemi nabity dokument o tom, co predchazelo mnichovske konferenci, a zejmena pak o tom, co nasledovalo. Valecne zabery, atmosfera pohranici i hlas vypravece - to vse k sobe dokonale pasuje. Je to presne ten typ filmu, co by mel byt povinne promitan ve skolach, ale zaroven by se neztratil ani v televizi (jak pise Chamyl). Snad bych jen rada zminila, ze na csfd je chyba: Jan Masaryk v zadnem pripade nemohl v tomhle dokumentu vystupovat jako svedek, protoze zemrel - za nejasnych okolnosti - v roce 1948. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Strašně smutný dokument, při jehož sledování se mi několikrát draly slzy do očí. Kdo si myslí nebo věří v nějaké přátele v podobě cizích mocností, na kterékoli straně oceánu, měl by tento dokument shlédnout alespoň dvakrát. Projev prezidenta Beneše, který už věděl, že je vše ztraceno, a přesto vyzýval národ k hrdosti a síle, je naprosto unikátní a dokonalý. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Stručné. Jasné. Výstižné. K Benešovmu postoju: niekomu sa môže zdať ako sraľo čo odmietol so zbraňou v ruke dôstojne sa brániť nacistom. Skôr sa zdá, že šlo o celkom prefíkaného diplomata, ktorému sa podarilo uchrániť územie Česka pred vojnovým besnením, zničením krajiny a devastovaním obyvateľstva vojnovým živorením v začiatkoch II. svetovej vojny. Podobne vybalansoval situáciu v čase po boľševickom prevrate v roku 1948. Sovieti boli totiž odhodlaní vyťažiť urán za akúkoľvek cenu. Beneš dokázal účinne zasiahnuť proti opätovnému vstupu sovietskej armády do Česko-.Slovenska po r. 1945. Vyriešenie konfliktu bez začatia vojny je totiž pre drvivú väčšinu obyvateľstva vždy oveľa väčšou výhrou než vojna. Napriek akýmkoľvek politickým stratám a akejkoľvek totalite. Pretože vo vojne strácajú neprivilegovaní ľudia najviac - zbytočne sú hnaní do boja v prospech politických zmrdov a ich veľmi pochybných argumentov o "spáse a záchrane ľudu a šírení skutočnej demokracie" a iných idiocín oboch strán konfliktu. ()

Chamyl 

všechny recenze uživatele

S ohledem na význam mapované události kratičký, o to však výstižnější, dokument o jedné z nejčernějších kapitol v dějinách naší republiky. I když noční můrou by měl být Mnichov spíše ve Francii a v Anglii než u nás. Karol Wild bez zbytečného patosu věcně odkrývá události spojené s mnichovskou zradou a zároveň přibližuje i situaci, ve které se tehdejší politici - a zejména prezident Beneš - ocitli. Tento dokument by měl patřit do hlavního vysílacího času všech tuzemských (i "spojeneckých") televizí, neboť pro řadu čs. občanů vychovaných v komunistickém a prosovětském výkladu dějin obsahuje množství zcela nových informací a ústy přímých pamětníků celkově pootáčí zažitý pohled na Mnichov 1938 i kroky naší tehdejší administrativy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi cenný dokument zejména díky tomu, že zachytil svědectví a názory přímých účastníků oněch dní. Nicméně: že se republika nemohla sama ubránit, a zřejmě by se neubránila ani s tehdejší pomocí ostatních, i kdyby byla dostupná, je zřejmé a není o tom pochyb, ale přesto se bránit měla. Stát je od toho, aby za všech okolností usiloval o své zachování, je to jeden z hlavních důvodů jeho existence. Spočítat dopředu kolik má kdo divizí, a když počty nevycházejí se vzdát - tak se stát, má-li být státem chovat nesmí. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama