Reklama

Reklama

Den zrození

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1968, 33 min

Režie:

Petr Kadlec

Obsahy(1)

Dokument z roku 1968 mapuje události, které vedly k vyhlášení samostatného československého státu v roce 1918.  Dvě pamětní desky v Obecním domě v Praze navždy připomínají vznik našeho samostatného státu. Je zde napsáno: "V této síni českého pánského klubu, kde od prvého dne Světové války soustřeďovala se v přátelské pospolitosti a vůli česká bolest, český vzdor, český vděk. Byla mezi osmou a devátou hodinou večerní slavného dne našich dějin 28. října 1918 podřízena bývalá c. a k. Rakouská vojenská armáda 8. armádního sboru Národnímu výboru."
Na druhé desce stojí: "Touto místností kráčely dějiny. Zde očekávaje zhroucení Rakouska a připravuje osvobození zasedal Národní výbor. Zde v den triumfu dne 28. října 1918 ujal se vlády České země. Zde naplnilo se slovo Komenského: Vláda věcí tvých se navrátí, lide český."
Dokumentární pořad byl natočen v roce 1968 k padesátému výročí. Reportážním střihem nás zavádí na Václavské náměstí, k událostem, jak se přihodily hodinu po hodině v pondělí, 28. října 1918.
V dokumentu Petra Kadlece uvidíte záběry a fotografie z památného dne, které nikde jinde neuvidíte. Pořad uvádíme k letošnímu 90. výročí vzniku samostatného Českolovenska. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Reklama

Reklama