Reklama

Reklama

Ve stopách Jana Nepomuka Neumanna

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 57 min

Obsahy(1)

O světci uctívaném v USA a utajovaném v Čechách, odkud pocházel, a jeho následovnících.

Americký misionář, biskup a průkopník školství v USA Jan Nepomuk Neumann byl mužem, který se nevzdával. Chtěl se stát knězem, ale v Čechách to nebylo možné, proto roku 1836 odešel do Ameriky. Stal se nejen knězem, ale roku 1842 složil řeholní sliby jako první redemptorista na americkém kontinentě a roku 1852 přijal biskupské svěcení. Byl schopný začínat znovu, hledat nové cesty, aby mohl uskutečnit své sny. Možná právě pro tuto vlastnost je dodnes osobností, kterou mnozí považují za svůj vzor a nacházejí sílu v jeho ideálech. A patrně zde pramení i snaha komunistů o utajení svatořečení tohoto rodáka z Prachatic v roce 1977. Režisérka S. Lazarová ve svém dokumentárním filmu a životě a působení sv. Jana Nepomuka Neumanna se vydala s jeho obdivovatelem Danielem Hermanem nejen na Šumavu, ale i do USA, kde Jan Nepomuk Neumann působil nejen mezi přistěhovalci, ale i mezi Indiány. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o svatém biskupovi v USA, který pocházel z Prachatic. Místy jsem však měl dojem, že se tu Daniel Herman dost chválil, takže by se titul mohl jmenovat "Já a sv. Jan Neumann". Ale třeba se mi to jen zdálo. Celkově je tento pořad přínosný a užitečný a lze jej hodnotit kladně.. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Tento Čech je v USA známější než kterýkoliv jiný. Postavit za 8 let biskupského života 80 kostelů a 100 škol, to je samo o sobě výkon nevídaný. Je považován za zakladatele amerického katolického školství. Byl prvním kanonizovaným biskupem Ameriky. Navíc - kolik těl svatých zůstalo po smrti netčených k obdivu věřících? Dokument obsahuje detalní záběry skleněného hrobu svatého Jana Nepomuka Neumanna v Chrámu svatého Petra ve Filadelfii v USA. ()

Reklama

Reklama