Reklama

Reklama

Zmrzlina - věčná vášeň

(TV film)
  • Itálie Gelato: una passione senza tempo (více)
Itálie / Německo / Nizozemsko, 2005, 52 min

Režie:

Susan Gray

Obsahy(1)

Vše, co byste si přáli vědět o této laskomině a tradicích její výroby.

Zmrzlina je nejen jídlo, pochutina a pochoutka, ale i rozmar a vášeň. A proto existují lidé, kteří zmrzlině zasvětili svůj život: celé rodiny jejích výrobců, bohatí dědici, odborníci a znalci, dokonce i sběratelé.
O historii zmrzliny nám proto mohou nejlépe vyprávět právě oni - kde a odkud se vzala, jak se rozvíjela její výroba a jak je to s ní dnes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

duddek 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsou odhaleny nezbytné ingredience: vejce, mléko, cukr, troška drceného svatojanského chleba (strom rohovník obecný, u nás se prodává jako karob); pak dojde i na kouzla (nižší teploty dosáhneme, když k ledu přidáme sůl!) a suroviny, do kterých bychom potenciální souvislost se zmrzlinou nikdy neřekli (sýr, zelenina, hořčice, no, proč ne), vše je prokládáno exkursy do historie – z hlediska vývoje zmrzliny je nejdůležitějším městem Neapol, ale velkou roli v minulosti sehrála také Vídeň. Naopak záporné úlohy se bez okolků ujala Margaret Thatcherová, jež se podílela na přidávání vzduchu do zmrzliny, dodnes vesele přetrvávajícím nešvaru. Představeny jsou firmy jako Häagen-Dazs (s rádoby dánsky znějícím jménem) nebo u nás neznámá Ben & Jerry's, které už nyní ovšem vlastní dva světoví giganti Unilever a Nestlé. A v poslední řadě je zmíněn i recept samotného Thomase Jeffersona! :) ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama