Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při návratu ke své jednotce v pevnosti Saskatchewan se armádní inspektor Thomas O'Rourke a jeho indiánský bratr Cajou z kmene Kriů setkávají s přepadeným vozem. Podle dívky Grace, která jediná masakr přežila, útok vedli indiáni. Inspektor je tvrzením překvapen, protože jediným indiánským kmenem v oblasti jsou pokojní Kriové. Stejně tak ho zarazí chování zachráněné dívky, která se místo bezpečného doprovodu pokusí oběma mužům ujet. V pevnosti se O'Rourke dozvídá pravdu: dívka je pro podezření z vraždy pronásledována federálním maršálem Smithem. Po bitvě u Little Bighornu některé siuxské skupiny překročily americkou hranici do Kanady, aby tu u místních kmenů získali spojence pro boj s bílým mužem. Nový velitel pevnosti chybně reaguje na vzniklou situaci a O'Rourke musí ve snaze zabránit krveprolití mezi vojáky vyvolat vzporu. (dopitak)

(více)

Recenze (8)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi westerny kvůli místům, kde se odehrávají, určitě si sežeňte Saskatchewan. Jistě se mnou budete souhlasit, že Plitvická jezera nejsou nic proti místním scenériím. Příběh sám o sobě je zčásti šablonovitý (hlavní hrdina se zamiluje do pronásledované dívky, kterou miluje někdo jiný, takže o ní budou muset svést souboj) a indiáni nejsou zobrazováni jako bůhvíjací inteligenti (kousek za táborem jim bez jejich vědomí táboří vojáci). Na druhou stranu kolik je westernů, odehrávajících se v Kanadě, bezprostředně po Little Bighornu? Pokrevní bratři a vzpoura proti netakticky smýšlejícímu veliteli jako další prvky příběhu taky nejsou nijak provařenými tématy. Příjemné překvapení a kouzelná příroda jako bonus. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film čerpá z historických prameňov, kedy sa v západnej Kanade kdesi pri rieke Saskatchewan spečatil mier medzi belochmi a indiánmi. Nebolo to však také jednoduché. Snímok má rýchle tempo, krátku minutáž, pekné farby a nádherné exteriéry. Žeby sa však vryl do pamäte niečim výnimočným, to sa nedá povedať. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny western s fakt prekrasnymi exteriermi, Indiani boli vdacna tema vo westernoch v 40. a 50. rokoch, tu ich reziser Raoul Walsh /Montana 1950, Bily Zar 1949, Objective Burma 1945/ vykreslil ako krvilacne bestie- teda konkretne Siouxov tusim. No nic, prestrelky aj tu su, dialogy naprosto vyborne, rezia perfektna. Raoul Walsh sa definitivne stal mojim oblunbenym reziserom : 89 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasická indiánka zasadená do hornatej kanadskej scenérie, v ktorej prichádza ku stretu bojovne naladených domorododých kmeňov a kanadskej jazdnej polícii v typicky sýtočervených kabátoch. Väčšina scén sa odohráva v exteriéri v prekrásnej kanadskej prírode a filmu tak dodáva silnú atmosféru zašlých čias. Alan Ladd v hlavne úlohe je síce málo výrazný klaďas, ale je super, že film nestojí iba na hlavnom hrdinovi a priestor dostáva kopec postáv. Samozrejme nesmú chýbať ani tie komediálne. Ak si odmyslím úsmevnú logiku, podľa ktorej sa vojaci vyznajú v hornatej prírode lepšie ako samotní indiáni, tak aj spracovanie patrí medzi tie kvalitnejšie. Možno by si to pýtalo viac bojových scén, ale vzhľadom na dobu vzniku, kedy boli v kurze skôr romantické melodrámy, je to pochopiteľné. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Filmy s indiánskou tématikou byli ve 40. a 50. letech opravdu velmi oblíbené, bohužel na úkor toho ne každý příběh je originální a zajímavý. Saskatchewan patří mezi ty lepší průměrné filmy s indiány. Je tam akce, je tam trochu romantiky, občas nějaké to napětí, ale i tak příběh není dostatečně zajímavý, takže většinou dost nudí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v nejstarším kanadském národním parku Banff (rozloha 6 640 km2, vyhlášen 1885). (dopitak)

Reklama

Reklama