Reklama

Reklama

Zahnat ďábla do pekla

  • USA Pray the Devil Back to Hell
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Pozoruhodný příběh o velké odvaze liberijských muslimských i křesťanských žen, které se bez ohledu na vyznání rozhodly společně se zasadit o ukončení krvavé občanské války a do země v troskách opět zavést mír. Režisérka Gini Retickerová prostřednictvím mozaiky osobních výpovědí žen nejrůznějších profesí a vyznání popisuje historické události, které vedly až k ukončení krvavých bojů. Čtrnáct let trvající občanská válka se stovkami tisíc mrtvých, masakry na civilním obyvatelstvu či znásilňováním žen skončila také díky ženám, které donutily válčící strany nejen zasednout k jednacímu stolu, ale po určité době dokonce uzavřít mírovou dohodu. Ženy svými dlouhodobými nenásilnými, avšak důraznými protesty a spoluprací přesvědčivě ukázaly, že spontánní aktivismus může změnit historii národa. [Jeden svět 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Z takéhoto námetu sa dal vytĺcť lepší výsledok. Režisérka nedokázala udržať moju pozornosť po celé trvanie dokumentu, nebolo to spracované dostatočne zrozumiteľne a skĺzalo to postupne do čoraz väčšej a väčšej nudy. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd převážně za téma (výborně rozpracované už v o 4 roky starším snímku http://www.csfd.cz/film/205355-liberia-an-uncivil-war/), optimismus a nezdolný temperament hlavních postav. Dokázal bych si ale představit lepší sestříhání i postprodukci - víceméně chybí práce s napětím, spádem děje... Viděno v rámci Jednoho Světa Online: http://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet/cs/filmy/zahnat-dabla-do-pekla/ ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Liberijské ženy zaháněly do pekla a režisér snímku trochu klamal tělem. Chvíli máte pocit, že se díváte na docela veselý film o tom jak rázné ženy nevzdávají ze svých pozic snahu o zastavení válek a utrpení a nezřídka opravdu dojde k vtipným situacím. Místy odlehčený tón ale nesedí na vážné pozadí problému, kterému se film naštěstí vůbec nevyhýbá, jen jej na rozdíl od jiných snímků o Africe nezdůrazňuje a drží se svého tématu - ženského hnutí. Znalost pozadí vnímavý divák zná anebo ve filmu zahlédne a pochopí. Proto vznikají tyto dokumenty, proto existují mezinárodní hnutí, organizace a festivaly za lidská práva. Protože ve 21. století dochází k tomu, že čtrnáctiletý klučina se samopalem na krku znásilní starší holku prostě proto, že byla ve špatný čas na špatném místě. Absolutní anarchie, teroristé a zločinci na straně totalitní vlády i rebelující opozice. Válečný stav, nefungující ekonomické vztahy, zruinované hospodářství, vypálené domy, tisíce mrtvých, žádný směr, chaos a právo silnějšího. Žádné právo, žádná jistota, jen víra a ta je denně více a více podlamována. Jo jo, i tento film by měl být viděn, i tento dokument má co říct a testovat vnímavost rozvinutého světa. Jsme na jedné lodi, ať chceme nebo nechceme. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama