Reklama

Reklama

The World Unseen

všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1950 a jižní Afriku zasahuje příchod apartheidu. Hlavní hrdinka Amina jde navzdory všem zákazům hrdě čelem. Provozuje kavárnu, která se stává centrem smíchu, hudby a tradiční kuchyně. Je to malé světlé místo v oblasti "černo - bílých" striktních pravidel vlády apartheidu. V kavárně pracuje divoká servírka Doris, Jacob - obchodní partner tmavé pleti, který se zakouká do jiskřící poštmistrové Madeleine. Jejich vztah jiskří čím dál víc, ale rasismus je na každém kroku a tak Aminina kavárna je pro jejich vztah útočištěm. Miriam, matka dvou dětí, nikdy nepředpokládala, že v jejím stereotypním životě může nastat změna. Teď ji čeká rozhodnutí, kam se její život bude ubírat dále. Miriam se setkává s Aminou a jejich vzájemná přitažlivost je vrhá na tenký led. Miriam je silná a odolává kouzlu Amini, nalhává si to dočasným poblouzněním. Amina se svým citům nebrání a snaží se být co nejčastěji Miriam na blízku. Skryté city v nich neustále rostou. Amina nabídne Miriam možnost pracovat u ní v kavárně. Miriam stojí před rozhodnutím, které změní její život. Bude dostatečně silná odejít od manžela, který zastává názor, že žena je doma s dětmi a nepracuje, zatímco muž se stará o rodinu a pracuje do noci. Jihoafrická krajina a dobová jazzová hudba dokreslují obraz politického systému, kde v černošské oblasti mají práva bílí. (snoopik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Davemix 

všechny recenze uživatele

Žít v padesátých letech v Jižní Africe nebyla určitě žádná sranda. A to hlavně když je člověk žena a ještě ke všemu bílá. Nicméně tento film mě opravdu velmi potěšil. Spousta emocí a k tomu dvě krásný ženský, které se i v této těžké době dokážou poprat s nepřízní osudu. Skvělej film, má to spád, originální téma a hlavně emočně velmi silný zážitek. 78% ()

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

Taková trochu drsnější pohádka z Jižní Afriky. Zázraky se nedějí, za srdce to taky úplně nechytá, ale hezky se na to dívá.(pomineme-li fakt, že tam mlátí ženské, černochy a tak dál) 50. léta prostě měla své kouzlo, hlavně co se stylu týče. A když k tomu člověk přidá eleganci většiny herců a záběry na africkou přírodu, nemůže to dopadnout až tak špatně. (p.s.:a filmová Miriam je fakt hezká! a vlastně i ta Amina) ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film adresuje mnoho sociálních problémů, které mě zajímají a jsou prakticky i součástí mého studia. Jde jednak o rasismus, který je na příkladu apartheidu v JARu krásně viditelný ve své nejohavnější podobě (zákaz mezirasových vztahů, chování k Afričanům jako k věcem, jejich nulová práva, neustálá potřeba rozlišovat my x oni), dále potom otázka emancipace žen, které v té době samozřejmě měly hlavně najít dobrého manžela a pečovat o děti - proto mi byla sympatická Amina, která z tohoto modelu vybočovala tím, že vlastnila kavárnu a dokonce nosila kalhoty:) a v neposlední řadě otázka sexuální orientace, kdy se samozřejmě předpokládá, že heterosexualita je ta jediná správná a vše ostatní je prakticky nemyslitelné, aby mohlo v té době veřejně existovat. Hlavní postavy mi byly více než sympatické a naprosto jsem chápala jejích zmítání se mezi vlastní integritou a sociálním přijetím, protože pokud člověk nezapadá do očekávání společnosti, stojí před ním tato nelehká volba. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem nedávno hodnotil film "Nina´s Heavenly Delights" jako snímek velmi podobný počinu "I Can´t Think Straight", tak opravdu nevím, co bych napsal k tomuhle :)). Vždyt je to vyrobeno ve stejném roce, natočené stejnou režisérkou, s L tématikou a dokonce tam hrají hlavní roli herečky, které hráli i v mou zminoveném "I Can´t Think Straight". Vemu to s druhém konce. Herečky jsou prostě sympatické, modrooké krásky, které navíc umí zahrát co se po nich chce, na to se hezky dívá. Navíc tu máme režisérku, která dostalo ocenění za přínos L komunitě, takže asi ví, jak to chodí. Navíc si sama napsala předlohu k obou filmům. Tento film má tendenci víc chytnout diváka za srdce a nepustit je a řekl bych, že je taky více zaměřený pro "obyčejné" diváky. Diskriminace, nerovná práva a to všechno nás mám dostat. Abych řekl pravdu "I Can´t Think Straight" u mě opět zvítězilo. Nejsem si jistej, jestli kvůli tomu, že je to kvalitnější film, protože tohle je bezesporu velmi dobré, nebo kvůli tomu, že už se mi dostal pod kůži. Kdyby tam hráli jiní herci a bylo to natočeno jinou režisérku, pravděpodobně tomu přidám, ale jak jsem řekl již několikrát, hodnotím dle mého vlastního subjektivního pocitu. Vychutnal jsem si to co to šlo, přesto to zůstalo pro mě ve stínu sestry. 79% ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

A což o to, ženský to byly hezký, takový exotický, o něco méně Lisa Ray coby Miriam, o něco víc Sheetal Sheth coby Amina (mmch Indka není ani jedna), ale i když to v J. Africe v 50. letech nebylo asi jednoduchý (což nebylo jistě ani v USA v 60tých - viz Černobílý svět), tak mi to přišlo nějaký takový ... divný. Že se film odehrávající se v J. Africe bude věnovat zrovna Indům, jsem nečekal a moc nechápal, v těch rodinách Aminy i Miriam, resp. jejího manžela, jsem se trochu ztrácel, a konec byl taky takový nemastný, neslaný, do ztracena. Miriam přijímá na několik dnů v týdnu místo v kavárně Aminy, a co bylo dál? No, vlastně coby, vzhledem k době a místu konání asi nic. Na druhou stranu po vizuelní stránce se na to koukalo pěkně, ač teda lesbický to opravdu bylo jen velmi mnoho tuze málo. Takové slušné tři lesbičky. E-e, co to kecám, hvězdičky. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama