Reklama

Reklama

Lvi a hyeny: Věční nepřátelé

  • USA Lions And Hyenas: Eternal Enemies

Obsahy(1)

Výprava do skrytých bitevních polí severní Botswany, kde se překrývají teritoria lvů a hyen skvrnitých. Prostřednictvím nikdy nezveřejněných záběrů (z velké části natáčených v noci) objevíte drsný a krvavý svár trvající už odnepaměti. Následujte Jižní Klan, vedený silnou samicí, jejíž prvorozené mládě při porodu zabilo svou sestru, aby si tak zajistilo následnictví vedení rodu. Skrytí ve stínech budeme pozorovat lvici z Central Pride při porodu tří mláďat a následnému setkání se smrtící egyptskou kobrou. Budete ohromeni dech beroucími scénami, ve kterých je nejsilnější samice hyeny zabita lvem a v jejím rodě nastane chaos. Stanete se svědky surových střetů přírody v tomto odvěkém souboji, který svádějí Lvi a hyeny:Věční nepřátelé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

AntiasKing 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem to nikde nemohl sehnat (ani na internetu ke shlédnutí nebo stažení, ani ve videopůjčovnách, prostě nikde), tak jsem si to objednal v DVDsvětu za 3 kila a jako fanda do lvů jsem byl nadšen! Skvělý pohled na život dvou navěky znepřátelených ras. Skvělé záběry na normální život, ale hlavně na krvavé a často smutné souboje. No a kdyby někdo nebyl spokojen, tak monumentální závěr naprosto změní jeho názor. Téměř bez chyby!!! 99% ()

KorenGeorge 

všechny recenze uživatele

Před nějakými 20 lety jsem tento dokument viděl na TV Nova a byl zcela konsternován. Po letech jsem jej našel na Youtube a popravdě musím říct, že neztratil nic ze své kvality, ba naopak jsem musel ještě docenit záležitosti, kterým jsem jako dítě nerozuměl. Nejen, že je dílo skvěle natočeno a opatřeno výtečnou hudbou, ale poskytuje i velice zajímavý vhled do životů obou afrických predátorů, hlavně tedy hyen, které jsou druhově snad nejdrsnějšími predátory savany. Zachycený příběh lvice Matsumi a mladé hyeny Princezny napsal sám život a je krásnější, zajímavější a daleko drsnější, než jaký by vymyslel sebelepší scénárista. Vedlejší postavy také stojí zato, zejména zabiják Ntwa Dumela - druhorozený lví bratr, který kvůli přírodním zákonům nemůže užívat výhod svého staršího bratra Mandeva, ale pro smečku je klíčovou postavou při boji s hyenami. Navíc si v průběhu dokumentu můžeme uvědomit, jak mnoho jsou nám zvířecí predátoři podobní, také zažívají své smutky, strasti a hlavně až za hrob mířící mezidruhovou nenávist. Je jasné, na čí straně filmaři při natáčení byli ale nijak vehementně. Poslední scéna, kdy se na scéně objeví největší bad ass zvířecí říše Ntwa Dumela, zastavuje dech a je je jedním z nejsilnějších zážitků, který jsem, nejen v dokumentárním ale v jakémkoli filmu, viděl. Jasných 5 hvězd. ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúžasnějších dokumentů o přírodě, co jsem kdy viděl. Především informace o hyenách jsou vynikající a myslím, že pomohou zbořit spoustu nepravd, které o těchto šelmách kolují (např to, že jsou to zbabělí hnusní mrchožrouti, kteří se pouze přiživují na skvělích loveckých dovednostech lvů). Pokud připustíme, že zvířata dokáží nenávidět, pak lvi a hyeny jsou toho asi nejklasičtější ukázkou. Jejich soupeření je nafilmováno tak skvěle, že se chvílema tají dech a oční kanálky přetékají tekutinou. Během sledování jsem stál na obou stranách konfliktu a nejradši bych byl, kdyby vše skončilo všeobecným usmířením. Hlavní "postava" filmu, lvice Matsumi (Motsumi?) a vedlejší "postava" hyení princezna mají osudy hodné antické tragédie. Ničivé vstupy lvího Achillea, alias Toho, který se zdraví s ohněm, jsou názornou ukázkou toho, jakou funkci mají ve lví smečce samci (kromě výroby mláďat). Jednoznačných 5 hvězd. ()

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama