Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film premietali u nás v meste ako premiéru týždeň v kuse 4krát do dňa. Pamätám sa, že ma vzal brat na film a premietal sa o 10 hodine večer. Pre 10 ročného chalana už to bol zážitok. Keď som videl ako tietadlo vylietalo z tých oblakov do krásnej nočnej oblohy , tak som bol týmto záberom uchvátený. Dnes si ho rád pozriem je to klasický film tzv. katastrofický aj keď si myslím, že filmy ktoré sa po tomto začali natáčať boli omnoho katastrofickejšie. Krásna J.Bisset. 80%. Knihu som čítal mnohokrát, ale aj film sa vydaril. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný, dnes již klasický, snímek podle knihy mého oblíbence Arthura Haileyho. Film se dobře udržel románové předlohy a podle mého v něm nejvíc zaujaly kupodivu vedlejší role. Paní Quinsetová vystřižená Helen Hayes (Oscar) a Joe Patroni, kterého si s chutí zahrál král vedlejších rolí George Kennedy. Přes kvalitu filmu doporučuji knižní podobu :) ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborný film podle neméně dobré knižní předlohy Arthura Haileyho, který odstartoval éru katastrofických spektáklů. Filmové zpracování se hodně věrně drží knižní předlohy v níž se autor zaměřuje na lidi pracující na jednom velikém letišti a kde každý má svoje místo. Autentická atmosféra podtržená účastí velkých hereckých osobností té doby kde nejvíc vyčnívá za vedlejší roli Oscarem odměněná Helen Hayes v roli prohnané černé pasažérky paní Quonsettové. P.S. V dnešní době, kde terorismus hrozí na každém kroku by samozřejmě podezřelý pasažér s kufříkem letištní kontrolou neprošel. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Katastrofální klasika konkurující klopýtajícím kasovním katastrofám každého kina kterékoliv krajiny. Srozumitelněji řečeno : dnešní katastrofické filmy válcující kasy kin nedosahují kouzelnosti katastrofických snímků z dob dávno minulých jakým je kupříkladu právě Letiště. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Superpero, Indy ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy filmové upoutávky měly voiceovery seznamující s dějem a na plátně se při telefonním hovoru rozděloval obraz, abysme viděli oba telefonující zároveň. Na mě hrozně melodramatický... Koho proboha zajímají všechny ty rozpadající se manželství, milostné trojúhelníky a narcistní piloti zbouchávající naivní letušky? Ale minimálně linie s bombou byla dobrá - dojemná a napínavá. Což mi ale připomíná tu příšernou kakofonickou hudbu, kterou se v některých scénách pokoušeli dodat napětí. Ale s ohledem na mizerné další díly... No, prostě hodně smíšené dojmy. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Jeden z prvých filmov, ktorý zobrazuje používanie tónových (tlačidlových) telefónov v čase, keď otočné číselníky boli ešte štandardom pre väčšinu krajiny. (Arsenal83)
  • Len druhý film histórie, ktorý vtedy v pokladniach zarobil cez 100 miliónov dolárov. Prvým bol Love Story (1970). (Arsenal83)

Reklama

Reklama