Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Dům U tří štítů (E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Three Gables (více)

Obsahy(1)

Sherlocku Holmesovi přijde do jeho bytu vyhrožovat boxer Steve Dixie, jehož poslal jistý Barney Stockdale, a radí mu, aby se držel dále od domu staré paní Maberlyové, která detektiva požádala o pomoc. Holmes se ale nenechá jen tak zastrašit a paní Maberlyovou navštíví. Ta mu vypráví, že po nedávné smrti jejího vnuka k ní domů přišel licitátor a odhadce s nabídkou od vážného zájemce ohledně koupi jejího domu. Všechny věci by však měla nechat v domě na svém místě a o těch nejnutnějších, které by si chtěla vzít s sebou, dát kupci vědět. Z pochopitelných důvodů odmítla. Holmesovi je poté ihned jasné, že je v domě něco, po čem touží Stockdaleova banda. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Zatimco v predchozich dilech me nadchnuly herecke kreace, tady me zhnusily herecke krece. Bez te divadelni teatralnosti a prehnanych gest bych sel vys. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle dil je zajimavej hlavne tim, ze vic jak pulku stopaze neni jasny, o co ze to tu vlastne jde a tim padem to je napinavy. Dalsi plus je bitka Watson vs. boxer. Ale s pribejvajici stopazi uz to ztraci na zajimavosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z najatypickejší epizód vôbec a určite aj najviac štylizovaných. Hlavnou súperkou Sherlockovi totiž bude divadelná herečka. Tá sa vyžíva v milovaní s mladými hercami, nie každý ale berie flirtík s ňou iba ako flirtík. Vlastne ani nie je jasné, aký zločin bol spáchaný, ale Sherlock vie, že v smrti jedného takého naivného herca bude niečo viac ako zlomené srdce. Prekvapí záver, kedy veci nedopadnú podľa očakávaní, ale Sherlock ako správny glosátor naznačí, že čas hrá proti síce ešte stále krásnej umelkyni, ale ten ani ona nezastaví. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z průměrné povídky je zde velice pěkně vystavěnou atmosférou a vypjatou, až přehnanou teatrálností (mě osobně vůbec nevadila) vykřesán velice slušný díl, kterým si tvůrci určitě ostudu nezkazili. Oproti předloze je tam několik výraznějších změn, které ale vůbec nejsou na škodu. Docela dost mě zaujala postava Langdalea Pikea. Jeho představitel ho ztvárnil skvěle a vypadal jako téměř dokonalý dvojník Vincenta Price, což mě docela potěšilo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl asi zůstane jedním z těch nejslabších. Předlohu jsem četl a ta mě také nikterak nezaujala a i ona se řadí spíše k průměrným příběhům. Jinak bitka Watsona s boxerem byla výborná. Nechybí zde ani typická atmosféra minulých dílů, což je pro díl určitě velké plus. No a Jeremy Brett se hodně změnil, ale to mu na výkonu nijak neubírá spíš naopak. A po delší době jsme viděli i paní Hudsonovou. Příběh neztrácí ani vtip, je tu pár dost dobrých hlášek. Ale vždy se na to rád znovu podívám, vždyť je to Sherlock a slabší díl jednou přijít musel. A rozuzlení bylo natočeno velmi dobře. 65%. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší Brettův Holmes, je tu sice pár zábavných momentů točících se kolem boxera Dixieho, ale Holmes nemá žádný důkaz a musí to skončit "dohodou". Také divné, jak by si takový mladý hřebec dělal starosti nad starou rašplí (ač kdysi dávno sexbomba), která by mohla být jeho matka. Zajímavá postava Langdalea Pikea, kterou ztvárnil Peter Wyngarde, který se proslavil jako generál Klytus ve Flash Gordonovi. Ačkoli tam svojí tvář neukázal, jeho hlas je zcela nezaměnitelný (planet éééarth) ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš teatrální a bez náboje.  Brettovi docházel dech. Ta babizna, co hrála "svůdnou" paní Kleinovou byla šeredná jak noc a žádný vidoucí chlap by si o ni kolo neopřel. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Bože, rozbil nám okno!" :D Berte to všechno v pohodě, jako Holmes. Rozbité okno? No a co? A stejně tak v pohodě já dávám této povídce (opět) největší možné množství hvězdiček. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl poslední řady. Jeremy Brett už je na pohled nemocný, zestárl oproti úvodní znělce o 20 let. ale děj, spád a zápletka zaujmou. Aristokratické prostředí a jedna mrcha v pozadí. I kolem vraždy se to točí. Brett ale do role dává vše a Sherlocka mu zbaštíte, je i tak výborný. Váhal jsem, ale nakonec to 5* bude. Velmi dobrá podívaná. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl sedmé série a opět tu máme nešvar v podobě nepatřičných experimentů s kamerou, mizerných záběrů z různých úhlů, většinu času přes sklo a různé odrazy či přes hlavy postav, takže divák kolikrát vidí jen polovinu obrazu, záběrů celkově nějak více rozostřených, obsahujících zbytečnou mlhu atd., nešvar, kterému tvůrci podlehli už v šesté sérii v Master blackmailer. To vše za použití leckdy nadbytečné hudby (Např. scéna rozhovoru Holmese s paní Kleinovou by jistě vyzněla silněji za mrazivého ticha a použití normální kamery, místo toho, abychom se na aktéry dívali přes nejrůznější odrazy v zrcadle za doprovodu tklivé romantické melodie.). Totéž ostatně platí i pro poněkud pateticky a teatrálně působící scény s umírajícím vnukem, které bych osobně nejraději vypustila (podobně jako poněkud bizarní scénu historizující slavnosti na zámku, ač ta tolik nevadí). Pro ostatní herecké výkony to naštěstí neplatí. Nejlepšími scénami jsou tak v tomto díle ty, které se přidržují dřívějšího stylu seriálu. Navzdory těmto výtkám jde ovšem stále o kvalitní díl, uvážíme-li, jak podivná a bez pořádného závěru je ve skutečnosti už sama povídka. Langdale je obsazen výborně, madame Klein sice není tmavovlasá jižanka a podle mého názoru ani ,, the celebrated beauty“, ale na roli odpuzující mrchy se jistě hodí. Některé odchylky od předlohy jsou pochopitelné (vnuk místo syna vzhledem ke stáří herečky, umírá až v Anglii atd.), byť je škoda, že tvůrci vynechali některé momenty, které mi připadaly při četbě humorné. Vynahrazuje to nicméně krátká vsuvka Mrs Hudson. Jednoznačnými pozitivy jsou pak Watsonova hlídka a rvačka, čímž tvůrci zvýšili drama a zároveň ponechali Holmesovi jeho neomylný odhad (nezanechání Watsona na místě považoval Holmes v povídce následně za svou chybu), stejně jako scénka Holmesovy dedukce u Langdalea a o něco delší závěr oproti povídce, která je doslova useknuta v polovině Holmesova rozhovoru s madame Klein. Nakonec lze tedy říci, že se scénárista nevděčného úkolu filmového ztvárnění této slabší povídky zhostil velmi dobře, a výsledek mu pokazili kameraman a možná zvukař s režisérem. Z tohoto důvodu tentokrát pouze 4 hvězdičky. ()

sister 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, jejichž hlavní klad i hlavní zápor lze shrnout jediným slovem. V tomto případě je to teatrálnost. Snímek má na klasickou detektivku velké množství střihů, jejichž účelem bylo navodit akčnost, jíž Jeremy Brett coby Sherlock rok před svou smrtí už nejspíš nebyl schopen. Vytknout lze i ne zcela povedenou gradaci - tuto konkrétní předlohu neznám a závěrečné titulky mě zastihly nečekaně. Typická atmosféra, kterou fanoušek série zná z předchozích dílů, však ani zde nechybí. ()

Reklama

Reklama