Reklama

Reklama

Vrať se, Sábinko

  • Česko Come Back, Little Sheba (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Fascinující příběh unaveného manželského páru, který v troskách své minulosti nachází zbytky naděje, vychází z klasické divadelní hry Williama Inge. Shirley Booth tu podává oscarový výkon v roli Loly Delaneyové, zanedbané a upovídané hospodyně, jejíž život po boku momentálně abstinujícího manžela Doca (Burt Lancaster) je nudný, prázdný a neměnný. Věci se ovšem dramaticky změní ve chvíli, kdy dvojice přijme půvabnou podnájemnici, studentku Marii (Terry Moore) a ta se pro Delaneyovy postupně stává dcerou, kterou nikdy neměli. Když si ale Marie najde neurvalého přítele, Doc propadá návalům žárlivosti a znovu musí čelit pokušení v podobě alkoholu. Nezapomenutelný film, mrazící životní pravdou a citovou intenzitou, získal také oscarovou nominaci za nejlepší střih. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Come Back, Little Sheba jsou klasická 50. léta, předlohou byla tehdy nová hra debutujícího Williama Ingeho, dusné drama bylo ověnčeno za své tlačení na pilu veškerými cenami a všichni byli spokojeni. Zejména oceněná Shirley Booth. Ale to, co bylo tehdy považováno za realismus, dnes už dávno realismem není, ostatně jako většina tehdejších hitů. Dnes už je to jen okénko do poválečného Hollywoodu, který našel spásu v ženské, která se nechala připoutat k domácímu krbu. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu asi hodně odvážné. Totálně opilý manžel útočící s nožem, na svou zoufalou ženu. Prostoru se dostává i frajírkovi, kterému jde na krásné studentce jen o to jediné. Strasti manželského páru bojujícího den co den s vlastní minulostí a alkoholem. Pomalé tempo, hustá atmosféra, černobílý obraz a hlavně skvělé herecké výkony dodávají snímku patřičnou sklíčenost a ponurost. Jen ta Marie se něják vytratila. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle trasformovaná divadelní hra do filmové podoby. Lancaster byl v té době krásný mužský, ale co zde předváděla Shirley Booth, bylo na dva Oscary. Film je po více než padesáti letech stále současný. Kdyby se totožně natočil dnes, nebude mu opět, co vytknout. Režie je profesionální, herci ani v té době nepřehrávají, černo bílá verze mu sluší - barva by, podle mé představivosti, jen uškodila. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Abstinujúci alkoholik a fľaša whisky v jeho kuchyni, od začiatku bolo jasné, ako to skončí, no ja som čakal ešte nejaký dramatický moment spojený so študentkou Mariou. Prišlo mi to také nedotiahnuté, aký zmysel potom mala jej postava pre celý film? Keby tam bola len ako príčina na otvorenie fľašky, tak to nebolo príliš vierohodné. Ale skvelé herecké výkony hlavnej trojice tento banálny príbeh držali nad vodou. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Staré filmy většinou hodnotí jejich fanoušci, lidé, kteří jim věnují čas a mají je rádi, a proto jsou ta procenta někdy až příliš vysoká. I já mám staré filmy ráda, ale častokrát mě už zklamaly, a tak k nim přistupuji nejen s očekáváním, ale i mírným despektem. Tento film je však prostě dobrý, protože má nadčasový scénář. Chápu, že se každému nemusí líbit v zásadě jednoduchoučký děj, jenž popisuje, jak do života jednoho postaršího páru zasáhne mladá nájemnice, ale jeho chytrost a hlavně uvěřitelnost je zkrátka výborná. (Dále možné spoilery). Shirley Booth hraje ženu, která je tak trochu zklamaná svým současným životem a neustále mluví a mluví o minulých časech, věčně rozpitvává jak nepodstatné detaily, tak třeba i manželovu chorobu a rodinná traumata, a nevidí, jak tím obtěžuje partnera a v podstatě každého, kdo před její litanií včas neuteče. Oscara si plně zasloužila, protože tato postava mohla být hrozně nesympatická, ale ona své Lole kromě té strašlivé upovídanosti vdechla i touhu starat se o druhé a schopnost přestát i zlé časy. Burt Lancaster je trochu v jejím stínu, ovšem i on se v závěru dočkal svých velkých scén - alkoholického výstupu a rozhovoru s manželkou, kdy ji ke svému překvapení uslyší vyprávět něco trošku jiného než obvykle. Nakonec dokáže ocenit skutečnost, že i když se možná její chování maličko změní, v jádru zůstane stále táž. 90 % ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Robert Fuller v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Shirley Booth v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama