Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elmer Gantry (Burt Lancaster), opilec a zkažený pouliční kazatel, vezme práci u potulné náboženské společnosti, kterou vede sestra Sharon Falconerová (Jean Simmons). Díky Gantryho zapálenému a poutavě dramatickému kazatelskému stylu získá podnik sestry Sharon slávu a bohatství, jež je dostatečně velké na to, aby si Sharon splnila sen a postavila svůj vlastní obrovský svatostánek. Její ambice se ale ocitnou v ohrožení, když jedna prostitutka (Shirley Jones), dcera bývalého kněze, kterou před lety Gantry připravil o počestnost, naláká Gantryho do kompromitující situace a nechá pořídit fotografie. (Pumiiix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

genetique 

všechny recenze uživatele

Treba si dať v prvom rade pozor na (zatiaľ) zlé žánrové zaradenie, pretože s komédiou má film spoločné asi toľko, čo neandertálci s výpočtovou technikou. K úvodným titulkom, ktoré upozorňujú na silné kontroverzie v náboženských otázkach a následné varovanie a odporúčanie, že snímok nie je vhodný pre detského diváka, poviem len toľko, že v dnešnej dobe sa detskému divákovi dostanú na oči prostredníctvom televízie väčšie hrôzy a veci, ktoré detské myslenie narúšajú a deformujú, no svoj význam toto upozornenie určite má postupom deja sa mi zdalo naozaj oprávnené. Celá podstata a zmysel toho masového náboženského fanatizmu, ktorý poznám len z amerických filmov, ide na míle mimo mňa. Raz som sa pri návšteve Bratislavy nedopatrením a úplnou náhodou ocitol na niečom podobnom, len v trošku menšom meradle a som rád, že som z tade rýchlo utiekol (veriaci som, ale čo je veľa, to je veľa). Som rád, že tento film mi aspoň trošku priblížil fungovanie takýchto organizácií a život v nich a musím povedať, že naozaj reálne. Príbeh, ktorý sa popri tom rozvíja zo začiatku nemá prakticky žiadne smerovanie, no postupom deja dramatická zápletka rastie na sile a ponúka nám naozaj originálne zavŕšenie. Je treba povedať, že dej, aj keď je pomerne dosť zdĺhavý a pomaly plynie, tak postavy naozaj musia prejsť celým tým dejovým vývinom, aby mal film na konci také grády, aké mal. A tak som bol nakoniec rád, že scény, ktoré by som predtým zaradil na zoznam nepotrebných, tam nakoniec zostali a dotvorili strhujúci životný príbeh. Príbeh, ktorý by bol bez Burta Lancastera len prázdnou schránkou, a teda oscarový výkon potvrdzujem všetkými desiatimi. 75%. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Presna takovyto druh filmu mam rad. Divak se pri sledovani musi aktivne zapojit a particiovat na vytvoreni pribehu, jehoz kostra ac zrejme v dobe vzniku hodne aktulani ale rozhodne ne sokujici - pro me jakozto zatvrzeleho Tomase stale zabavna. Buřt dostal prilezitosti, kde by se mohl vytahnout docela malo, takze tady si to opravdu uzil - at uz v mluveni nebo zpivani - jeho vykon je z tech, co se nezapomenou. Cernovlasa Jean je take uveritelne presvedciva, ale na rajcovni Shirley nema - ta si "podobnou" roli zopakuje v Cejenskem klubu o 10 let pozdeji. Byznyz je business, ale postava Buřta zustava nad veci a o to vic se mi nadcasove libila i po 50! letech od vzniku filmu, protoze "podobych" seskupeni s jasnym tahem na branku se tu objevuje porad vic nez dost - a ovecky na to berou. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Elmer Gantry ( oscarový Burt Lancaster ) je alkoholik s temnou minulosťou a neúspešný podomový obchodník, hoci o sebe tvrdí opak. Vyznačuje sa však rétorikou a túto schopnosť využíva na kupčenie s náboženskou vierou. Postava prechádza ťažkým obdobím, keď zažíva boom vo svojom "obore", stretáva novú lásku ( Jean Simmons ), ale i nepríjemným dotykom s vlastnou minulosťou, ktorá mu pomôže uvedomiť si vlastné chyby. Ak je na scéne Lancaster, tak exceluje, dobré pre film je však, že samoľúbo nestrháva na seba prílišnú pozornosť a necháva vyniknúť i spomínanej Simmons a mladučkej Shirley Jones ( Oscar za vedľajšiu úlohu ). Možno by sa dala vytknúť stopáž snímku, strihač mohol byť pracovitejší. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o rychlemluvícím pokoutním obchodníkovi , který má vždycky v zásobě pikantní historky, které dává často k lepšímu, aby pobavil své staré přátele a zákazníky. S použitím svého vtipu a znalostí bible se vetře do přízně Sestry Sharon Falconerové, prosté kazatelky, a stane se nedílnou součástí její putovní "show". Spolu začínají šířit víru v Americe na počátku dvacátých let minulého století. Co se týká hereckých výkonů, jsou opravdu na úrovni . Rozesmátá postava Burta Lancastera dominuje celému filmu a zaslouženě si vysloužila Oscara. Také obě ženské postavy (Jones, Simmons) se neztrácejí. Za pozornost jistě stojí i nádherná hudba. Myslím, že by filmu slušela o něco menší stopáž. Nejsou to čisté čtyři hvězdy, ale moc jim k nim nechybí. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

E. Gantry není vyloženě špatný film, ale má bohužel několik zásadních záporů. Především je naivní jak romantický film ze 40. let, první hodinu a půl se toho moc neodehraje a mě osobně se B. Luncaster líbil mnohem více ve snímku Vlak. I přesto se mi ho však nechce úplně odsoudit. Jednak kvůli dobře zahrané mediálně zmanipulované aféře s blondýnou a díky závěrečné scéně s kostelem. Jak jsem se ale zmínil na začátku, zápory jsou zásadní, takže lepšího hodnocení se ode mě nedočká. 45% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Snímek je adaptací stejnojmenného románu Sinclaira Lewise. (Cherish)
  • Knižní předloha filmu, zabývající se kupčením s náboženskou vírou, byla ve své době (rok vydání 1927) natolik kontroverzní, že do filmu léta žádné studio nechtělo vložit peníze. (Cherish)

Reklama

Reklama