Reklama

Reklama

Vítěz Ceny Akademie® Burt Lancaster podává v tomto klasickém válečném filmu nejlepší výkon své skvělé kariéry. Představuje se zde v roli drsného velitele opuštěné vietnamské základny. Válka byla stále ještě “konfliktem” a američtí vojáci pouze “poradci”. Léčky, zrady a brutalita ovšem byly velice reálné. Snímek je dokonale ztvárněným obrazem doby. (Magic Box)

(více)

Recenze (18)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

1964, Amerika se začíná angažovat ve Vietnamu a účastní se prvních soubojů s Vietcongem. Skupina vojáků drží starou neobydlenou vesnice a odráží útoky nepřítele. Klasický námět válečného filmu, v tomto případě ale fungujícího jen napůl. Nevím, možná to je verzí, jakou jsem viděl, ale záběry v noci byly nepřehledné a sem tam nebylo nic vidět. Vleklo se to a až ke konci jsem se konečně zadíval. Chyběl mi tam nějaký velký filmový moment, který bych si dokázal zapamatovat. Je to jen průměrný váleční snímek, který si ale po delší době asi nevybavím. 55%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na obale DVD se dočtete, že jde o film z války ve Vietnamu, ale zapomíná se dodat, že jde o úplné počátky konfliktu začátkem 60. let. Tehdy totiž USA podporovala jednu část Vietnamu proti té komunistické části jakýmisi poradními buňkami. Ty hlídaly vojenské jednotky, samozřejmě americké. Jedné z nich velí generál v podání Burta Lancastera. Už od začátku to má být o tom, jak drsná ta vojančina je, nebere si servítky, všichni i drsně mluví, a když jde o akci, nejsou kompromisy. Jenže okolní nepřátelská atmosféra se postupně zahušťuje a pár drobných přehmatů brzy vede k velké ofenzívě, jíž musí jednotka čelit. A poklud vás to zajímá - POZOR SPOILER!!! - všichni zhebnou, jen na každé straně přežije jeden z mužů (na americké to překvapivě není generál), aby šel a podal zprávu - ne sparťanským, ale americkému kongresu, který posléze do oblasti poslal pořádně vycvičené maníky s pěkně hustou municí... Ale to už je zas jiný příběh. Třeba Čety. Nebo Apokalypsy Now. ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dalsi film z Vietnamu, ktory som mal tu moznost vidiet na obrazovke. Tentokrat je to nizky podpriemer, ktory nema daleko ku priemernemu filmu. Vo filme si zahrali kultovy herec Burt Lancaster a Marc Singer, ktory je viacej znamy z trilogie The Beastmaster. Zo zaciatku herec Marc Singer moc toho neukazal vo filme, len stale zuval zuvacku a to by aj asi bolo vsetko. Neskor sa uz aj ponoril do akcie az skoro pri konci filmu. Dej filmu sa zaoberal postavenim americkej zakladne uprostred divociny, kde bolo v blizkosti pohrebisko padlych francuzskych vojakov. Samotne boje medzi Americanmi a Vietnamcami sa dali zniest a dokonca ani nebola nudza o vybuchy granatov medzi obidvoma stranami barikady:) Ale ked to zhrniem do jednej velkej kopy, tak mi z toho vzniklo, nie zas taky ocarujuci vojnovy film, kde kazda minuta vas naramne bavi pri sledovani napinaveho vojnoveho filmu, o ktorom sa neda povedat, ze by tento film patril medzi ne. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Tento film sráží nejen očividně omezený rozpočet, ale především nevhodný výběr herců, kteří by se hodili spíše do Mashe a né do snímku s ambicemi vykreslit realisticky počáteční fázi angažmá USA ve vietnamském konfliktu. Film vznikl v roce 1978, 3 roky poté, co již obě vietnamské republiky splynuly v jednu a v USA bylo toto téma stále nezahojenou mokvající ranou. Tento defétistický, hořkobolný pocit se táhne celým filmem, jehož hlavním poselstvím je, že se USA neměly nikdy do tohoto konfliktu zapojovat. Ač je film zasazen do roku 1964 (před incident v Tonkinském zálivu), vypovídá spíše o době, ve které vzniknul. Hlavně vykreslením a chováním postav, kopírujících standardní klišé "mírového hnutí" o vojácích sloužicích v Namu (např. sergeant opilec, medik kuřák opia). Nejen o tomto posunu charakterů oproti knižní předloze viz její autor (Daniel Ford) v tomto článku: http://www.warbirdforum.com/movie.htm ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vietnamská vojna a malá nepodstatná americká jednotka niekde vo vietnamskej diere. Akýsi ekvivalent 300 Sparťanov v bitke pri Termopylách - preto ten názov. Ukazuje, že aj takáto mohla byť vietnamská vojna, aspoň v jej začiatkoch. Burt Lancaster s mladým Marcom Singerom to herecky držia nad vodou, aj keď občas "zaperlia" aj niektoré ďalšie postavy. Ono humor je tu napriek nie ľahkej situácii prítomný. Síce to potom nemá takú atmosféru, ale aspoň zabaví. Stopáž by však trebalo skrátiť, scén z veliteľského stanu je príliš a občas nudia. Plusom je, že hoc v niektorých filmoch nezomrú žiadni klaďasi, v ostatných umrie pár radových pešiakov, v tomto umierajú všetky hlavné postavy. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Nízký rozpočet filmu by sotva pokryl výlohy Burta Lancastera. Tomu se však scénář zalíbil natolik, že roli přijal v podstatě zadarmo. (tojowoeZNK)

Reklama

Reklama