Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hemingwayova proslulá drsná povídka The Killers z roku 1927 se dočkala tří filmových adaptací. První, která patří po všech stránkách mezi nejlepší snímky filmu noir, natočil Robert Siodmak, druhou spolurežíroval v rámci školního cvičení na podzim 1956 Andrej Tarkovskij a třetí vytvořil v roce 1964 Donald Siegel.
Již v povídce je s neopakovatelnou opravdovostí zachycena atmosféra nelidského násilí: dva bledí, stejně odění pistolníci svou mluvou i pohyby věští tak intenzivní hrozbu a naprostou lhostejnost k ostatním mužům v lokále, kde se děj odehrává, že všichni pokorně naslouchají jejich rozkazům ještě předtím, než zabijáci vytáhnou zbraně a je odhalen jejich vražedný úmysl. Všichni jsou jakoby zmrazeni slovy pistolníků a instinktem děsu. Tuto základní situační strnulost a chlad s lakonicky cynickými dialogy Siodmakův film s velkým půvabem zachovává, slouží mu však jen jako prolog k postupnému osvětlování důvodů, proč ústřední postava boxera (debutující dvaatřicetiletý Burt Lancaster) postupně ztrácí vůli k životu. V dlouhých flashbacích je minulost zkoumána z několika hledisek: komplex akcí a skrytých motivů, který se odhaluje, má charakter labyrintu příznačného pro noirové filmy 40. let. Scenáristé navíc připisují postavu osudové ženy (v elegantním podání třiadvacetileté herecké hvězdy a Hemingwayovy osobní přítelkyně Avy Gardnerové), jež dává boxerově životní krizi zřetelný erotický podtext. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (65)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zajímavé postavy, slabá chemie mezi "ním" a "ní", žádné pamětihodné dialogy, překombinovaný závěr. Pokud něco stojí za zmínku, tak je to scéna loupeže zmáknutá v jednom dlouhém propracovaném záběru ( zdaleka ne tak impozantním jako v Touch Of Evil Orsona Wellese, ale na rok vzniku úctyhodným ) a kamera vůbec. Povídku Ernesta Hemingwaye lépe a přímočařeji zpracoval Don Siegel v zatraceně stylovém "hitmanovském" béčku z roku 1964 The Killers. A také Andrej Tarkovskij ve své prvotině - kraťasu Zabijáci ( 1958 ). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další z výborných noir filmů své doby, na kterém je vidět, že ani tolik nevadilo, že násilí není zobrazováno až tak uvěřitelně a případně není zobrazováno vůbec. Když máte v hlavní roli dobrou postavu, tak snesete i nějaké ty slabiny v pojetí, které je dáno dobou. Příběh samotný ale dokáže strhnout, a to i pro neustálou nejistotu toho, jak to vlastně je. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zabijáci sú zaujímaví hlavne štruktúrou rozprávania. Príbeh nie je klasicky orámovaný postavou, ktorá nám rozpráva svoj príbeh, ale paralelne s vyšetrovaním prebieha rekonštrukcia toho, čo sa stalo v takom poradí, v akom sa to dozvedajú vyšetrovatelia od podozrivých a svedkov. Takže príbeh Lancasterovej postavy nie je lineárny, ale postupne sa zloží na konci ako skladačka. Týmto líniám je venovaný približne rovnaký priestor. Bohužiaľ som videl film s eng titulkami, ktoré občas nebolo možné všetky čítať a pri podobných prekombinovaných stories to bol trochu problém. Na začiatku som si povedal, že blondínka sa mi páči viac, ako brunetka Avy Gardner, škoda, že to tak nevnímal aj Lancaster, mohol sa vyhnúť smrti. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I DON'T LIKE TO BE ASKED TO COME UP HERE AND THEN TOLD I CAN GO! WHO DO YOU THINK YOU'RE PUSHIN' AROUND?!! Mno na první film to Burt celkem dával. Sice ve scéně z apartmánu, kde přišel s krásnou Lilly a pak oblétával zlou Kitty, jako motýl květy máku, tak jsem si říkal, že je dobře, že ho ti gangsteři odgrázlovali. A vůbec ti dva killeři byli na celém filmu to nejlepší. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Z několikastránkové povídky Ernesta Hemingwaye celovečerní film? Ovšem i on oceňoval příběh, který naváže na první čtvrthodinu filmu, která je přepisem jeho povídky. Tempo, přesně obsazení herci, double-crossing, krásná a chladná Ava - co více si od filmu-noire přát. I když scénář okatě vykrádá Občana Kane... Ale tak to v tehdejším studiovém systému chodilo. Jakmile bylo něco nového, hned se to kopírovalo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Ava Gardner si všechny své party nazpívala sama, ale studio se rozhodlo ji předabovat. (Terva)
  • Siodmakův film byl jednou z mála hemingwayovských adaptací, které sám spisovatel obdivoval a neustále ho promítal svým hostům ve svém domě na Kubě. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Natáčení probíhalo v Universal Studios na adrese 100 Universal City Plaza v Kalifornii. (Terva)

Reklama

Reklama