Reklama

Reklama

Místní hrdina

  • Velká Británie Local Hero (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zástupce velké naftářské společnosti přijíždí do Skotska dojednat koupi celé vesnice, aby zde mohla být postavena ropná rafinerie. Vesničané podléhají vidině rychlých peněz a možnosti odejít z bezútěšného kraje. S prodejem však nesouhlasí jeden starousedlík a jednání tak doslova ztroskotájí právě na jeho pláži... (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (27)

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film. Burt Lancaster jako šéf extra obrovské společnosti je skvělý. Dokonale lidský a svou pozicí nezkažený, ze kterého by si dnes kdejaký jemu podobný šéf měl vzít příklad. Líbila se mi i postava MacIntyra. Být na jeho místě, chtěl bych se zachovat jako on. V tom přerodu z kancelářské krysy na venkovského člověka. Navíc nápad, že bohatá společnost koupí pozemky vesnice a její obyvatelé se nemůžou dočkat až na tom vydělají (i když tam bude ropná plošina) je originální a podtrhuje celkovou kvalitu scénáře. Kamera je podmanívá a lokace jsou úchvatné. Mám rád, když někdo dokáže výborně využít skotskou krajinu, aby s ní dotvořil příběh. Ta přiroda mě fascinuje a dokážu si představit, že i když je to strašná dira, tak tam bydlím, ať už tam dělám cokoliv. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Film je nutné sledovat při plném vědomí a svěžesti, jinak vám dá "knokaut" hned v úvodu a bude se Vám zdát, že je nudný a jakoby o ničem. Ovšem zdání klame, natočeno s typickým svérázným anglickým suchým humorem, který je většinou o něčem víc než jen obyčejnou taškařicí. Určitě neosloví všechny, ale jak skvěle napsal Šandík : "připomíná filmy Miloše Formana z dob českých začátků". A mě nezbývá nic jiného, než s ním souhlasit. ()

Reklama

Ezis 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dejme tomu "vážných" filmů, na které bych se mohla koukat pořád. Ať jsou to absurdní situace, krásná skotská krajina, ženy se symbolickými jmény Marina ("mořská") a Stella ("hvězda"), hudba Marka Knopflera, zajímavý Peter Capaldi nebo svérázná skotská vesnička, všechno je dokonalé. Film má ekologický a skotsky vlastenecký podtext, u kterého se mně líbí, jak je pojatý - že ve výsledku staví amerického milionáře a skotského podivína vedle sebe, ne proti sobě. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Americká naftařská společnost pracuje na plné obrátky na plánech na novou rafinerii na skotském pobřeží. Aby zjistil situaci na místě, posílá šéf firmy Happer (Burt Lancaster) zaměstnance MacIntyra (Peter Riegert) do Skotska, doufaje, že se svým skotským jménem zmůže víc než kdokoliv jiný. Dříve, než se vydá na cestu, varuje Happer MacIntyra, že ho musí podrobně zpravovat o všech zjištěných skutečnostech. V Aberdeenu je Mac vyzvednut Oldsenem (Peter Capaldi), který zastupuje firemní zájmy ve Skotsku, a společně s oceánografkou Marinou (Jenny Seagrove) se vydávají do Ferness, kde má stát nová rafinérie... Nejprve zápory - vrcholy skotských hor se během jednoho záběru zdají zároveň obsypané sněhem a zároveň shěhuprosté, ale to bych odpustil. Jinak se jedná o nanejvýš poetickou, sebeironickou komedii s dost hlubokým filosofickým záběrem. Herecky vynikají pochopitelně Burt Lancaster jako naftařský magnát i Peter Riegert, jenž se mění z věrného manažera v ekologického nadšence. Výborně souzní též nádherné záběry Chrise Mengese (nejprve politický dokumentarista) a hudba Marka Knopflerse. Bill Forsyth (rozený Skot) začínal také u dokumentárního filmu a zde jenom přesedlal k filmu uměleckému, zachovav si své osobní nacionálně ekologické téma. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Zvláštní kousek. Začíná jako poněkud křečovitá kancelářská komedie, která se první půlhodinu ne a ne odlepit od země, ale pak se z ní pozvolna vyklube cosi zdárně rozkročeného mezi krajinomalebným skotským svérázem stařičkého Whisky Galore!, povahokresbou české nové vlny (někteří tu zmiňují Formana, mně se vybavilo spíš Passerovo Intimní osvětlení) a suše absurdním humorem montypythonovských skečů, a ještě zbude místo i pro nevtíravé poselství o sepětí člověka a krajiny („ekologie“ je tady trochu nepřípadné slovo), magickou noc s polární září, trochu odlehčené romantiky a Knopflerovo osmdesátkové syntetické cvrlikání, přičemž to všechno kupodivu drží pohromadě, jedno z druhého organicky vyrůstá a doplňuje se. Škoda toho váhavého rozjezdu (i když, přišel by bez něj ten moment, který přesně vystihl ThinkGeek?) a pár dalších drobností, jako je stereotypní postava „srandovního černocha“ (připomínající pro změnu Farářův konec – buď měl Forsyth české šedesátky fakt nakoukané, anebo tam muselo být nějaké vnitřní souznění :-) ). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Vo filme znejú dva hlavné hudobné motívy: rockabilly melody je spätá s mestským prostredím v USA, pomalá ľudová melódia je spojená s pobrežnou dedinou v Škótsku. V závere, keď sa hlavný hrdina vráti do vlasti a spomína spokojne na Škótsko, sa oba motívy pretnú a počuť ich naraz. (Biopler)

Reklama

Reklama