Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Dáši Bláhové (S04E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známá herečka emigrovala vlastně dvakrát. Nejdřív do Austrálie a pak zpátky do Čech. Pokaždé začínala od začátku. Dášu Bláhovou všichni znají jako skvělou herečku, která za totality utekla do Austrálie, dokázala se tam prosadit a několik let už opět žije a hraje v Česku. Málokdo však ví, že je také režisérka, producentka, spisovatelka, malířka a překladatelka. A málokdo ví, že ji samotnou život nešetřil a několikrát musela začínat od nuly.
Dáša se narodila jako jediné dítě venkovských rodičů, kteří pracovali v továrně, v dělnických profesích. Odmalička byla samorost. Velmi ráda se předváděla a říkala věci na rovinu. Ráda bořila zavedené pořádky. To jí zůstalo po celý život.
Dagmar k úžasu svých rodičů vystudovala herectví. Její maminka byla proti tomu a celý život se s tím tak úplně nevyrovnala. Dáša vytvořila v brněnském divadle Husa na provázku úspěšnou dvojici s Bolkem Polívkou, prosadili se i v zahraničí. Hrála ve filmech, vytvořila hlavní roli ve filmu Hra o jablko.
Mladá herečka však záhy zjistila, že pro svou osobitost nemá v této zemi místo. Zůstala kvůli velké lásce v zahraničí a emigrovala s mužem a dítětem do Austrálie. Její kolegové se divili. Tady byla slavná, tam musela začínat znova. Kromě těžkých pracovních začátků zažila Dáša těžké zklamání v muži, kterého si vybrala. Její partner ji tři roky po narození jejich dcerky opustil a odešel za jinou ženou. Dáše řekl, že je přece tak statečná, že si poradí. Zůstala sama v cizí zemi s malou holčičkou a pochopila, že i pro tamní svět je nepřijatelná... Nevypadala tak, jak si lidé kdekoli na světě představují typickou ženu. Byla příliš otevřená, osobitá a tvůrčí. Neplakala, nehroutila se, ale uvnitř jí bylo tak zle, že si myslela, že to nepřežije.
Profesně se jí podařilo v Austrálii prorazit, hrála ve filmech a ve velmi úspěšném televizním seriálu. Ve vztazích se jí dařilo méně. Stejný scénář jako poprvé se zopakoval také u druhého přítele, se kterým má syna. Zůstala s dvěma dětmi sama v cizí zemi.
Její maminka byla přesvědčena, že dcera měla zůstat v zemi, kde se narodila a místo kreativní práce, která ji bavila, by měla především vychovávat děti. Ani porevoluční návrat Dagmar do Čech vztah mezi matkou a dcerou příliš nezlepšil. Maminka Dáši nedávno zemřela a nestihly si již toho mnoho vysvětlit.
Dnes žije Dagmar opět v Čechách. Má o mnoho let mladšího přítele, se kterým je štastná a založila kontroverzní divadelní scénu, kde hraje provokativní divadelní kousky s ženskou tematikou. Každou volnou chvilku jezdí Dagmar za svým otcem, který stále žije ve vesnici, kde se narodila. Dáša Bláhová dnes říká, že vlastně emigrovala dvakrát. Nejdřív do Austrálie a pak zpátky do Čech a pokaždé to bylo hodně těžké.
Průvodkyní její třináctou komnatou je redaktorka Markéta Dobiášová. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem nějaký extra fanoušek Dáši Bláhové, spíše jsem k jejímu vyprávění přistupoval, jako k vyprávění člověka, který se zbalil a odešel do cizí země, kde se dokázal prosadit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Provázkové" herectví nedokážu považovat za zanedbatelné. Liberecká rodačka dostala do života - lhostejno, jaké byly prvotní příčiny - poměrně slušnou nálož problémů. Své třinácté komnaty na rozdíl od jiných neřešila ani drogami, ani sebevraždami, ale svéráznou odpovědností, která je pro umělce typická. Jistota dvou - jak se zdá - dobře vychovaných dětí je asi nejlepší odpovědí na to, zda svůj bouřlivý život zvládá či nikoliv. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama