Reklama

Reklama

Příběh brazilské hudby

(TV film)
  • Německo Trip to Brazil, A
Německo, 2001, 58+54 min

Obsahy(1)

Pestrá cesta za zrcadlovými rytmy.

Stačí jmenovat: Joao Gilberto, Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso, Milton Nascimento, Tania Maria, Astrud Gilberto, Ana Caram, Elian Elias, Marisa Monte, Edu Lobo. Brazilská hudební kultura v neuvěřitelně protikladných hudebních stylech a ve slovech jednotlivých písní.
Hudba je v Brazílii neoddělitelnou součástí každodenního života a zároveň spontánním prostředkem vyjádření emocí. Většina turistů zná pouze bossa novu nebo sambu, ale v Brazílii můžete objevit mnohem víc - maracatú, frevo, coco, forró, emboladu a další styly. Charakteristickou kvalitou brazilských polyrytmů je offbeat; akcenty převážně na liché doby.

Jedinečnost polyrytmů brazilské samby spočívá v tom, že akcenty jsou na liché doby; hlavně na třetí. Doprovod - strhující hudební proud - je hlasitější než sólový part; ten je šeptán a rafinovaně nepatrně zpožďován za rytmem. Pro evropské muzikanty je tato stylistika těžko dosažitelná. Pozoruhodné je, že s brazilskými hudebníky nahráli znamenitou hudbu američtí jazzmani: Stan Getz, Paul Winter, Bud Shank, Charlie Byrd, Larry Coryell, Joe Henderson, Herbie Hancock, Chick Corea a další. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama