Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1974 natočil v ostravském televizním studiu režisér Václav Hudeček komedii Otto Zelenky Košilka. V této televizní inscenaci se zaskvělo vynikající herectví Jiřiny Šejbalové. Mladá Jana si přivede do bytu svého rozvedeného milence Petra. Její příbuzní se však vrátí předčasně z chaty a Jana se rozhodne vydávat Petra za jednoho ze ctitelů své půvabné matky Heleny, která pracuje jako modelka. Když Petr odejde, babička rozhodne, že Helenin nevázaný život plný ctitelů a milenců musí skončit a rozhodne se najít jí ženicha. Nápadníka hodlá pozvat na oslavu svých narozenin. Není ovšem jediná, kdo se v tom angažuje, a tak se v určený večer sejde nápadníků hned několik... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

790511 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, co to bude za televizní podivnost z roku '74. Nakonec jsem u toho zatuhnul až do konce. Na svou dobu mi to nepřipadalo nějak zvlášť hloupé a našlo se tam mnoho bezvadných vtípků. Pravda, celá ta posedlost sňatky dnes působí trochu nepochopitelně a 28 letý rozvedený muž je pro mne doslova kulturní šok. Postava dědy mě pobavila asi nejvíc, spolu s panem Cínem, samozřejmě. Jiřina Šejbalová, která je snad v každé své roli vzývána jako skvělá umělkyně mi nebyla nikdy zvlášť sympatická, ale nic proti. A když na d těmi hereckými výkony v této nenápadné televizní hříčce přemýšlím, myslím že na takové slušné úrovni by dnes pro televizi hrál jen málokdo. A to tenkrát točili s vědomím, že výsledkem bude jen černobílý rozmazaný obraz. Co hře ubrala technika, to vyvážili herci svou upřímnou prací. Dnes je to asi naopak. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dobrých sedm minut (!) to vypadá na daší typickou přiblblou rádoby komedii té doby, s nemožnou zápletkou a trapnými nehumory, ano už jsem požádal Pollyjean, ať to vypne. Ještěže neposlechla! V zápětí se rozpoutá velmi netypická, místy nevěřitelná a smrtící rodinná crazy-konverzační smršť krutopřísných hlášek, neslušných narážek, češtinářského purismu, sexuologické osvěty, grammar nazi terroru a exkurzů do Freuda i českých klasiků (málem dojde na "něco krevnatého ze Šrámka"), takže jste nakonec rádi, že si bránice odpočine aspoň u některých opravdu dobově typických proluk a nevadí vám ani např. projev Jany Tomečkové, na jejíž postavě (Helena) je nepřirozené téměř všechno, od úsměvu až po vztah s vlastní dcerou. Snad jen ta věc s lechtivostí pana Cína je už trochu moc pitomá. Objektivně vzato to na pět hvězdiček není, ale musim, protože Košilka je v mé dosavadní inscenacografii naprostý unikát. Mám citovat? Jen jedno slovo: "Skvrna!" ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

No, nebýt v této crazy komedii zvolněného tempa v její druhé polovině, dávám bez zaváhání pět. Umíral jsem nad večerními dreskódy zúčastněných dam, díky kterým dostala Šejbalka málem infarkt, dusil jsem se smíchy při mariášových hláškách, dostal mne nápadník Termerové se svými fetišistickými sklony a také vynikající Alois Müller, který měl bezvadnou zkušenost s přísadou, obsaženou v drůbkové polévce. Po dlouhé době vynikající, pro mne premiérová, inscenace z českých luhů a hájů. Super. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

noo, nutno uznat, že studio Ostrava se tentokrát docela vytáhlo. Ani nevadí některé poněkud topornější herecké výkony. Zajímavost - v druhé části se odehrává oslava narozenin, celkem s devíti osobami, ale snad ani jednou je nevidíme všechny pohromadě, nejvýš tak pět z nich. Ostatní neustále někam mizí a odněkud se vynořují. Spousta velmi zábavných a vysoce švihlých replik, z nichž mnohé by zasloužily zlidovět. Za mě jedna z nejlepších: "porušil jsi slib, co jsi mi dal!" - "neplač, dám ti jiný." ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lenka Termerová v posteli s milencem hned na začátku filmu v roce 1974? Tušila jsem, co z toho vyleze. Připomínalo mi to bakalářskou povídku. To byla ale povedená rodinka. Co věta vypuštěná z úst osazenstva, to skutečná perla. Dailogy mezi postavami byly brilantně napsané a hezky jim sedaly do pusy. Jiřina Šejbalová byla správná hlava rodiny. ... "rozsíváš kolem sebe erotické temno." Asi začnu tu rozkošnou větičku taky používat. Ta stojí za zapamatování. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama