Reklama

Reklama

Srdce nad Hradem

(TV film)
  • angličtina Heart Above the Castle (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Autorský dokument Jana Němce ze zákulisí summitu hlav států, členů NATO, v Praze v roce 2002.

V průběhu příprav na pražský summit států NATO v Praze v listopadu 2002 pracoval po boku prezidenda Václava Havla slavný český režisér Jan Němec. Stal se dokumentaristou akce a pan prezident ho bral i do míst, kam oficiální média neměla přístup a představil ho osobnostem špičkové politiky, které točit takto pohromadě bývá téměř nemožné. Režisér a kameraman Němec zachytil mj. i prezidentovy neoficiální komentáře, váhání a rozhodování se, drobné stresy i mile komické glosy z celé té monstrózní akce. Vytvořil pohled ze zákulisí s cílem polidštit vysokou politiku, což se mu přinejmenším u osoby českého prezidenta jistě podařilo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Je faktem, že neuvidíme jen tak často tolik kreatur takhle pěkně pohromadě. Všelijaká ta (j)elita, zmrdi a jejich štětky a podržtaškové, k tomu mraky lokajů a podlézavých šašků a komediantů. Všichni nepochybně zvrací velká moudra o sobě a o světě, na jehož zkurvení pomalu až na samou mez napravitelnosti se ruku v ruce bezostyšně podíleli, svorně se tlemí jak debilové a bodejť by né... Hotové národy (či spíše nádory) >SOBĚ< ! . . . No, nakonec si na svý přišli i ti rockeři. Sic! A tak ještě že taky ten >novovlný rejža< přišel k nějaké té rejži a dostal konečně nějaký ten kšeft od eráru. Zvláštní, že se po té šaškovské sametové moc nepředřel... Ale co. A to je vlastně celý... . . . Nějak jsem tenhle >dokument< protrpěl, abych si ho mohl poctivě pohanět, protože z havlovského kýče a celé té šaškárny s pravdou a láskou se mi už léta dělá zle. A víc už nic. Tak kamarádi, poplácat, vyčurat a do... - - - P.S. Fakt prdel byla, když humanista H. začal opěvovat válečníka B. To už nebyla >diplomacie< , to už je snad senilita a totální ztráta soudnosti... :-( . . . Ta jedna hvězdička tedy snad JEN za tu hudbu... Ano Michale, ta hudba se ti fakt docela povedla. Nakonec, prodat se dá všechno. - - - - - (Poprvé viděno 14.11.2008 na ČT2, komentář zde jako do třetice všeho... - 14.11.2008) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hračičky, darčeky, hudba, vypitý pollitrák piva a nad tým všetkým svieti neónové červené srdce. Jan Němec zrežíroval stretnutie štátnikov podľa Havlovej predstavy, pripomínajúce skôr Matějskú púť s candrbálom, kaukliarmi a bábkovým divadlom pre zúčastnené davy. Handrových panákov je potrebné uchovať pre ďalšie predvedenie a tak v závere sa opatrne ukladajú rozpolené figuríny, slúžiace skúšaniu šiat pri súčasnom odlete štátnikov. Podobne trefné paralely môžeme nájsť počas celej trištvrtehodiny. Pre niekoho naivný exprezident stelesnil v mori suchopárnej politiky trochu radosti a uvoľnenia. Akoby sa ozvalo tiché echo D´Annunziovej republiky Fiume s Ústavou, pojednávajúcej o poézii ako základe vlády; v Rijeke však neslúžila len ako doplnok vojensko-politickým stretnutiam. P.S.Pri sledovaní dokumentu ma napadla kacírska myšlienka na základe fyziognomickej podobnosti. Havel akoby predstavoval v politike akýsi pootočený pól Hitlera, snažiaceho sa navonok oživiť chladný a cynický svet umením a filozofiou - k čomu mal blízko aj Adolf, ale bral to všetko príliš vážne a do dôsledkov (preto sa mu to aj tak vypomstilo-ale za akú cenu!). Havel to bral tak polovážne (protipóly dôsledkov medzi kolobežkou, pivou a amnestiou, šaškárňami, svetrami a holdom NATO a USA) a skončil ako politik/dramatik na dôchodku. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Bohém s kýčovým srdcem v roli hostitele organizátorů humanitárního bombardování. Každý jsme nějaký, že. Zajímavější je něco jiného: dala jsem si práci a spočítala dokumenty, které (prozatím) byly natočeny o Havlovi, a vyšlo mi 13. Že by nový kult osobnosti ? :-) ___ Jinak z tohoto konkrétního dokumentu si člověk získá docela dobrý pocit, že akce lidi pobavila a dala práci celé armádě obsluhujícího personálu. Tak když je celá výroba v Číně a v pár tuzemských montovnách aut, co jiného bychom tu mohli dělat? ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Úděsný panoptikum "důležitejch osobností", zde ovšem zřejmě myšleno jako přehlídka elity - což je obvzlášť tristní ve srovnání s výrazným dílem z roku 1966, které pod názvem O slavnosti a hostech natočil, a to je k nevíře, stejnej režisér. Hlubokomyslný žvásty o nenonovým srdci nad Hradem "nenásilně" propojený se sjezdem největší vojenský organizace světa jsou ve svý směšnosti až hrozivy stejně jako představa politiky jako divadla, kde je nejdůležitěší zasedací pořádek a způsob květinový výzdoby. Tento přístup, kterej v dlouhým blábolivým vstupu prezentuje Václav Havel, je režisérem přebírán naprosto nekriticky. Jediný, co tento paskvil vylepšuje je šot, ve kterým vidíme typa jak chodí v noci před kordonem policajtů a troubí na trubku. Za to bod, jinak odpad. ()

Reklama

Reklama