Reklama

Reklama

Únos lodi Achille Lauro

(TV film)
  • Itálie Voyage of Terror: The Achille Lauro Affair (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Na motivy skutečné události. V říjnu 1985 je skupinou Palestinců unesena obří italská výletní loď Achille Lauro plující z Egypta. Posádka i pasažéři jsou paralyzováni hrůzou a jediný, kdo dokáže teroristům alespoň psychicky vzdorovat je vozíčkář Leon Klinghoffer (Lancaster). Když se požadavky teroristů nenaplňují, začnou vyhrožovat zabitím rukojmí. Leon je díky svému postoji první na ráně. (J.Connor)

(více)

Recenze (8)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Televizní rukojmovačka podle skutečných událostí, která sice občas smrdí spotřebitelskou rutinou, ale i přes tu délku je v rámci možností svižně natočená a dodržuje všechna pravidla podobných žánrovek. Je to už nějaký čas co jsem tenhle film spatřil v televizním vysílání, ale není se vlastně čemu divit, když v dnešní době naše komerční stanice kupují ty levné digitální zplácaniny na úkor technicky slušných a kompetentně natočených starších filmů které tak trochu neprávem zapadli prachem.60% ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jako dítě a tehdy na mě opravdu mimořádně zapůsobil. Je na něm sice vidět TV produkce, ale příběh je dostatečně silný (navíc podpořen skutečnou událostí, a to ne jen jako lákadlem), aby zaujal. Lancaster je vynikající a jeho postavu zkrátka musíte obdivovat. Dodneška si pamatuju jak teroristé vybírají od pasažérů pasy a ptají se "Žid ?" a Lancaster "Jo a ještě ke všemu americkej". Z téhle hlášky to sice může vypadat pateticky či jako u.s. patriotická slátanina, ale opak je pravdou. Tohle je příběh hrdého člověka, který se sám od sebe rozhodl být hromosvodem zloby party fanatiků, aby ochránil další pasažéry... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hlbšie spomínam a zisťujem, že postupom času to pravdepodobne už nieje taká pecka, ako pred 20timi rokmi, pri prvom uvedení v našej televízii. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o nič svetoborné, vzhľadom k televíznemu spracovaniu, a ešte k tomu európskemu, by to bolo skôr prekvapením. Ale veľkou devízou dvojdielneho filmu je jeho relatívne vysoká vierohodnosť. Scény na lodi vyzerajú tak, ako by si asi mohli diať, žiadne heroiny, žiadni hrdinovia, žiadne silné či patetické reči. Škoda, že príbeh podľa skutočnej udalosti je spracovávaný komplexne, aj s politickým a diplomatickým pozadím, ktoré mu čiastočne uberá na zaujímavosti, tempe a tiež naťahuje výslednú stopáž...ak by sa jednalo len o samotný únos lode, bolo by to lepší ťah na bránu. Ale aj tak si dokáže svoje zastať a niektoré scény, hlavne na lodi, zarezonujú viac aj po zhliadnutí filmu. Herecky chýbajú známe tváre, predsalen cítiť, že Made in Italy na tomto poli veľa nemôže zmocť. Výnimkou je iba už starší Burt Lancaster vo svojej poslednej filmovej roli, ktorý dochrámaného straca ani nemusí hrať. Aj preto dosť prekvapí, čo s ním scenárasti nakoniec spravia - fakt nečakané. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Bezva akční drama, viděl jsem ho po uvedení v ČST na začátku 90’ let s výborným slovenským dabingem. Zejména jak US. Comando vyběhlo z Herkulesu a obklíčili dopravní Boeing s teroristy na palubě na letecké základně NATO v Itálii a Italští vojáci kteří letadlo měli také obklíčené jen dostaly rozkaz “čelem vzad”... a stáli proti sobě, napětí bylo cítit, italský velitel základny v Parádní uniformě proti šedivému generálovi US.Army v maskáčích popíjeli kafe z plechových hrnků a čekali až rozhodnou politici, nevím zdali by mě repríza uváděla do stejného varu jako premiéra před 30 lety. ()

Reklama

Reklama