Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1989 sa pražské veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko stalo centrom pozornosti svetových médií. Tisícky východonemeckých utečencov sem prišlo požiadať o politický azyl - tak, že sa uchýlili na pozemok veľvyslanectva v Prahe. Oficiálne miesta morálne oslabenej Nemeckej demokratickej republiky napokon umožnili 30.septembra 17 tisícom ich občanov vycestovať na Západ. O mesiac neskôr umožnili aj československé úrady občanom NDR opustiť budovu ambasády - smerom do SRN. O pár týždňov sa otvorili hranice NDR a v ČSSR padol komunistický režim.
Film rozpráva príbeh tých, ktorých odvaha sa stala príkladom pre milióny ďalších obyvateľov Nemeckej demokratickej republiky skoncovať s nenávideným režimom. Bettina sa nechá prehovoriť svojim mužom Stefanom, aby ušli na pražské veľvyslanectvo. Pripoja sa k nim aj Thomas a Karin. Stefan sa vráti po ich syna Felixa, ktorý je u starej mamy. Lenže na ambasádu uteká stále viacej ľudí. V priestoroch zastupiteľstva už takmer niet miesta. Bettina a jej priatelia chcú vydržať až do konca... V budove sa však nachádza aj ktosi, koho už Bettina pozná: západonemecký diplomat Georg Stein. Bettina s ním kedysi mala pomer, ale nechala ho tak, keď spoločne plánovali utiecť z východného Berlína. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

boshke 

všechny recenze uživatele

Dokonale nemastný, neslaný, nevýrazný film. Přitom látka je to tak vděčná, zajímavá. Nejsmutnější na tom je, že si na ničem nespravíte chuť. Zajímáte se o Hitlera? A viděli jste špatný dokument? Žádný problém, je bambilión dalších, kouknete se na jiný. Žádný jiný film však tématiku exodu DDRáků na spolkové velvyslanectví v Praze nezpracovává (alespoň o něm nevím). Jste tedy v podstatě odkázáni na toto pochybné nudné dílko. Kdyby zplichtili dokument o poloviční stopáži s autentickými záběry a svědectvími, udělali by líp... 50% ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 praskalo pražské velvyslanectví NSR ve švech po náporem dederónů vyznávajících sportovní disciplínu skok přes plot pro azyl. Prchali odborníci, kteří si mohli v kapitalismu zajistit slušnou obživu, vyžírkové připravení vysávat štědrý systém sociálních dávek i konfidenti Stasi, kteří vše řádně zadokumentovali. Na pozadí těchto historických událostí je vyprávěn příběh Bettiny, která již stanuje v zahradě velvyslanectví, jejího manžela Stefana, který prchá se synem před důsledky udání a diplomata NSR Steina, který kdysi s Bettinou sdílel společné lože. Snímek je celkem působivý, avšak drobné historické nesmysly, završené trojnásobným nesmyslným ukecáním příslušníků SNB, mu značně ubírají na věrohodnosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na události, které film popisuje, si ještě pamatuju. Jeden můj známý sloužil v té době u Veřejné bezpečnosti a měl za úkol hlídat německé velvyslanectví v době náporu východoněmeckých uprchlíků. Pozval mě, abych si tu absurdní situaci prohlédl na vlastní oči. A tak jsem sledoval dav lidí za plotem a desítky policistů kolem areálu velvyslanectví. A neušly mi ani ty odstavené trabanty, které si Češi pragmaticky přisvojovali. Na německých televizních filmech mě vždycky fascinovalo, s jakou samozřejmostí dokáží zabít vynikající dramatickou látku. To pozitivní, co se na tomhle snímku objevuje, obstaraly dějiny, scénář je ale příliš rozvláčný, užvaněný, v některých detailech příliš nedůvěryhodný a melodramatický. Je to prostě mdlé a minimálně se dá napsat, že daná látka se dala zpracovat neporovnatelně atraktivnějším způsobem. Celkový dojem: 45 %. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výchozí námět je zajímavý, ovšem zpracování odpovídá televiznímu podání. Vadila mi průhlednost partnerských problémů (špatně uložený dopis od milence) a celkově slabší prokleslenost charakterů postav; lynčování spolupracovníka Stasi připomínala dětskou hru na policajty a zloděje. Nevadil mi civilní projev herců. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama