Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 2

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (665)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím nadpozemské herecké výkony, tak musím říct, že mě ničím jiným film nepřekvapil. Ani neměl čím překvapit. Tématice nerozumím a tak je pro mě těžké se k ní vůbec nějak blíž přiblížit. Na druhou stranu uznávám, že Eddie Redmayne je neuvěřitelnej herec. Stejně tak neuvěřitelnej, jako je Alicia Vikander krásná. A jelikož mám evropský film rád, ocenil jsem i herce jako jsou Matthias Schoenaerts a Sebastian Koch, kteří tu hereckou kvalitu pozvedli na absolutní vrchol. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi si ten film zaslouží víc hvězdiček a asi by mě měli lidi odsoudit. Ale prostě estetika by měla způsobovat libost a že jsem schopen nacházet "jedlou krásu" ve všem možném. Ale toto na mě bylo moc. Bylo mi špatně a žaludek mi kopal skoro od začátku filmu až do konce. A on/ona/ono má být hrdinka? To si vážně dávají lidi za vzor??? Sobecká a sebestředná pokřivená osoba. Skutečná hrdinka plná doopravdické lásky byla jeho manželka. To je pro mě vzor síly osobnosti a lásky. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vcelku pochopitelně jsem se těšil především na herecký výkon Eddieho. A přestože se mnou bude nejspíš leckdo nesouhlasit, podle mě byl výtečný. Výborná byla i Alicia, dokonce lepší, než jsem očekával. Tím ovšem s výčtem kladů musím skončit. Ostatní postavy byly vyloženě do počtu (a působily nedůvěryhodně), dobová atmosféra mi zas nepřišla příliš dobře vystižená, čekal bych od okolí mnohem nechápavější a drsnější reakcE (tedy množné číslo), než jen to setkání s 2 hrubiány (chápu potřebu zjednodušení, ale až takového?). A tím se dostávám k největšímu problému filmu, a to příběhu, který mě v Dánské dívce co do záživnosti zklamal až příliš (což je problém vzhledem k tomu, že jde nejspíš o poměrně výrazný scenáristický zásah, jenž mohl pomoci, avšak nestalo se). Nejvíc mě film bavil během prvního večírku, ale jinak jsem spíš jen přihlížel a pozoroval herce, než že bych byl skutečně vtažen a např. se opravdu bál o hlavní postavu. A to i přes výše zmiňované herectví, které film vytahuje na lepší průměr, ale ani o píď výš. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ak beriem do úvahy všetky okolnosti, zvyklosti a napokon spoločnosť vtedajšieho sveta ( 1926-1931 ), a mám uveriť celému životnému príbehu hlavnej postavy, tak svet spred 90-tich rokov bol rovnaký ako ten náš... To len na okraj. Samotný film je natočený profesionálne presne, s dostatočným citom pre danú tému, dokonca by som videl aj určitú dávku poetiky. Herecké výkony sú však to najlepšie a platí to o oboch manželoch ( Eddie Redmayne a Alicia Vikander ). ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další z filmů typu "áčkově zpracovaná sračka". Pokud zrovna nejste žena uvězněná v těle muže, a jelikož nemáte dost odvahy zhoupnout se na špagátě, tak po nocích sníte o ufiknutí si pytlíka i se zpěvákem, má smysl Dánskou dívku vidět jen kvůli božské, opravdu slaďoučké Alicii Vikander a Desplatově hudbě. Hodnotím průměrně, protože se sám divím, že jsem to dokoukal, což od vyložení karet na stůl nebylo moc jednoduchý. 60% ()

Galerie (111)

Zajímavosti (17)

  • Skutečný původ Gerdy Wegener, která se narodila 15. března 1886 a zemřela 28. července 1940, je dánský, nikoli americký. Romanopisec změnil její původ do Ameriky, aby vyhověl americkým čtenářům. (Jocker94)
  • V mnoha scénách v Kodani je v dálce či nad hlavami herců patrné umístění elektrických pouličních lamp, které tu však byly nainstalovaný až v 70. letech. (hansel97)

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama