Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 2

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (665)

Flego 

všechny recenze uživatele

Ak beriem do úvahy všetky okolnosti, zvyklosti a napokon spoločnosť vtedajšieho sveta ( 1926-1931 ), a mám uveriť celému životnému príbehu hlavnej postavy, tak svet spred 90-tich rokov bol rovnaký ako ten náš... To len na okraj. Samotný film je natočený profesionálne presne, s dostatočným citom pre danú tému, dokonca by som videl aj určitú dávku poetiky. Herecké výkony sú však to najlepšie a platí to o oboch manželoch ( Eddie Redmayne a Alicia Vikander ). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je to hezké, že transgender dokáže festivalové diváky zavést do Kodaně, Paříže a Drážďan 20. let a oni ani neprotestují. Hlavní role jsou bohovské, o výpravě jsem nezapochybovala, ale skvělé jsou i vedlejší role (Sebastian Koch jako Magnus Hirschfeld) a hlavně důraz na práci Gerdy Wegener, u níž nevím, jestli mám radši secesní nebo art deco období. #čsfdprojekce ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Krásný a poetický film s úžasnými výkony Eddieho Redmaynea a Alicie Vikander. Naprosto fantastická výtvarná stránka (kamera, výprava, kostýmy) - vše perfektně ladí a je pastvou pro oči. Čistá filmařina. Jak jsem měl problém s Královou řečí (všechno hezké, ale totálně bez duše), tak Dívka z Dánska má emocí na rozdávání, přičemž velký podíl na tom má můj skladatelský oblíbenec Alexandre Desplat, jehož soundtrack je opět nebesky krásný. Ještě jednou - úžasný divácký zážitek.__________P.S.: Pokud Eddie Redmayne získá Oscara, bude to právem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se ve filmu - jehož dvě hlavní postavy jsou z Dánska, kde se odehrává i první polovina filmu - mluví anglicky (přitom po přesunu děje do Paříže francouzština samozřejmě pro dokreslení koloritu zazní). Dále nechápu, proč to CinemArt uvede do kin až 4. února, s tak neuvěřitelně dlouhou prodlevou od premiéy v USA - nota bene když je ten film dávno ke stažení na netu, takže každý, kdo ho chtěl vidět, ho už taky viděl. Za sebe si nakonec nemyslím, že by bylo zase tolik o co stát - herectví toho zrzka jsem nikdy na chuť nepřišel a koukat na něj skoro dvě hodiny se v mém případě rovnalo skoro utrpení. Díkybohu aspoň za tu Alicii Vikander, která je zde herecky naprosto excelentní a která se mi s každým dalším filmem líbí víc a víc. Její úchvatný zjev je pro mě hlavním důvodem, proč jsem chtěl tento film vidět, jinak bych si tu ospalou kostýmní nudu nechal klidně ujít (byť filmu nelze upřít výbornou výpravu, kameru a hudbu). Marná sláva, filmovým adaptacím knižních bestsellerů asi nikdy na chuť nepřijdu. Komunita tranďáků ten film ale bude dozajista milovat. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Film, který bych si bez své ženy nikdy nepustil a ona by to ve finále byla opravdu škoda. Téma nemůže už být vzdálenější tomu, o co já se zajímám, protože pomatení hošani co se cítí býti ženami mě jaksi netankujou a i přes mírný odpor mě dokázal film opravdu vtáhnout a tomu řikám řežijní výkon, pokud vás téma filmu absolutně, ale absolutně nezajímá a přesto vás film nadchne, může se filmařský tým hodně poplácat po zádech (Zkrocenou horu ale stále vynechám).Když přejdu na chvilku k technickým věcem, tak není co vytknout, kostýmy, výprava, kamera, střih...naprosto precizní práce, ale především musím naprosto smeknout před Eddiem Redmaynem.Naprosto fascinující herecký výkon a ať se na mě nikdo nezlobí, DiCaprio se se svým idiotským Revenantem může jít bodnout, jestli měl někdo vyhrát Oscara za hlavní herecký výkon, tak 100% Eddie Redmayne.Jenže to by si akademici museli vyndat hlavy z prdele.Nikdy už se na ten film nepodívám, ale jako umělecké dílo je téměř bez chyby.Naprosto precizní filmařina, na téma které je mi na míle vzdálené.80%. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (17)

  • Gerda Wegenerová umřela sama a bez dětí v roce 1940, 9 let po smrti Lili Elbe. (Ogen)
  • Bezprostredne po premiére na festivale v Benátkach, zožal film desaťminútový neutíchajúci potlesk. (tuntik)

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama